Česko začíná prudce brzdit. Studený leden nepřál stavebníkům ani průmyslu

ČTK ČTK
Aktualizováno 15. 3. 2019 10:08
Stavebnictví v ČR v lednu meziročně kleslo o 13,2 procenta po prosincovém revidovaném růstu o 4,3 procenta. Informoval o tom v pátek Český statistický úřad (ČSÚ). Průmyslová produkce v lednu klesla meziročně o 1,1 procenta.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: iStock

Podle úřadu byla za poklesem stavebnictví vysoká srovnávací základna z loňského ledna, který byl mimořádně teplý a kdy stavbaři mohli pracovat bez omezení. V porovnání s lednem 2018 tak byla letos nižší produkce v pozemním i inženýrském stavitelství.

Naposledy stavebnictví zaznamenalo meziroční pokles v prosinci 2017, kdy se snížilo o 1,1 procenta. O měsíc později ale stavební výroba díky mimořádně příznivým klimatickým podmínkám meziročně vzrostla o 36,9 procenta.

Meziroční pokles stavební produkce letos v lednu tak nepřekvapil, uvedla Petra Cuřínová z ČSÚ a doplnila, že meziměsíčně po očištění od vlivu sezonnosti byla výroba ve stavebnictví vyšší o 2,9 procenta.

Pozemní stavitelství, kam spadá stavba bytů, kanceláří nebo skladů, v meziročním srovnání kleslo o 13,1 procenta. V inženýrském, které tvoří ze značné části dopravní infrastruktura, byla výroba nižší o 13,7 procenta.

Stavební úřady ale vydaly meziročně o půl procenta více stavebních povolení a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 17,3 procenta. Počet zahájených bytů se pak proti loňskému lednu zvýšil o 15,3 procenta na 2797 bytů. Dokončeno jich bylo 2753, meziročně tedy o 28,2 procenta více.

Podle ředitele společnosti Ekospol Evžena Korce je povolování stavby nových bytů velice pomalé. "Dá se tak říci, že nedostatek bytů na pražském trhu a jejich rostoucí ceny vedou k tomu, že lidé začínají preferovat pořízení rodinného domku daleko za hranicemi hlavního města. Cenově je to už bohužel často vyjde velmi podobně jako byt v hlavním městě," říká. 

Podle něj tato demografická migrace však s sebou nese spoustu problémů včetně vyšší zátěže na infrastrukturu středočeských obcí či zhoršení dopravní situace na příjezdových trasách do Prahy.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebních firmách se meziročně zvýšil o 0,3 procenta a jejich průměrná hrubá měsíční mzda proti loňskému lednu vzrostla o 4,2 procenta.

V lednu se nedařilo ani průmyslová produkci. Ta klesla meziročně o 1,1 procenta. K poklesu přispěl hlavně automobilový průmysl. Negativní vliv na výsledek ale měla i vysoká srovnávací základna z loňského roku. Oproti prosinci průmysl oslabil o 1,3 procenta po vyloučení sezonních vlivů.

K meziročnímu poklesu nejvíc přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, která ochabla o 6,9 procenta. "Nejvýrazněji klesl automobilový průmysl, což bylo částečně způsobeno odstávkami ve výrobě," uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Iveta Danišová.

Nižší byla i výroba pryžových a plastových výrobků (pokles o 5,9 procenta). Nedařilo se ani zpracovatelům dřeva, kterým produkce klesla o téměř 18 procent.

"Česká republika je exportně nejvýrazněji exponována vůči zemím, které ve své aktuální prognóze OECD vypichuje jakožto klíčové původce současného ekonomického zpomalování - jde o Čínu, Německo, Itálii a Británii. Exportní expozice Česka vůči těmto zemím činí zhruba 45 procent celkového objemu tuzemského exportu a žádná jiná země nemá v souhrnu exportní expozici vůči uvedenému kvartetu tak vysokou," říká hlavní ekonom Czech fund Lukáš Kovanda.

,

Podle něj tedy bylo jen otázkou, než se zhoršování zahraničních podmínek projeví citelným oslabením tuzemského průmyslu. 

Naopak růst o 16 procent zaznamenaly energetické společnosti a distributoři plynu a tepla. O necelých 23 procent stoupla produkce farmaceutických firem.

Hodnota nových zakázek se v lednu meziročně zvýšila o 1,9 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 2,7 procenta, zatímco tuzemské zakázky vzrostly o 0,3 procenta.

Nové zakázky získal především automobilový průmysl a výrobci elektronických a optických přístrojů. Naopak menší zájem pocítili strojaři či producenti chemikálií.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu se v lednu meziročně snížil o půl procenta. Průměrná hrubá mzda těchto zaměstnanců stoupla oproti loňskému lednu o 7,2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy