ČSSD má nového protihráče, Bezděk je šéfem fondů

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
28. 11. 2013 17:40
Šéf nejsilnější penzijní společnosti byl zvolen jako nástupce Karla Svobody.
Vladimír Bezděk.
Vladimír Bezděk. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Muž, jehož jméno nesly v minulých letech dvě expertní komise, které politikům doporučovaly, jak zreformovat důchodový systém, bude nově předsedat Asociaci penzijních společností. Vladimír Bezděk byl ve čtvrtek do této funkce zvolen prezidiem asociace.

Nahrazuje Karla Svobodu, který se ke konci listopadu dohodl s ČSOB na odchodu z pozice šéfa její penzijní společnosti, zároveň oznámil i to, že skládá funkci šéfa Asociace penzijních společností. Už tehdy označil Bezděka za svého možného následníka.

Bezděk od srpna šéfuje Penzijní společnosti České pojišťovny. V letech 2004 až 2005 vedl za vlády ČSSD expertní skupinu zabývající se důchody. Doporučení dávala jeho komise i vládě Petra Nečase při vzniku druhého pilíře. S výslednou podobou se ale sám Bezděk, stejně jako další členové komise, plně neztotožňuje, když například vstup do druhého pilíře měl podle něj být povinný.

Právě další osud druhého pilíře bude nejspíš hlavní pracovní náplní Bezděka v nové funkci. ČSSD svým voličům, stejně jako KDU-ČSL, slibovala jeho zrušení. Naopak spojence může Bezděk hledat v Babišově hnutí ANO, které ve volebním programu počítalo se zachováním druhého pilíře.

Bezděk už před volbami v rozhovoru s Aktuálně.cz zpochybňoval, že osud druhého pilíře je s očekávaným vítězstvím ČSSD zpečetěn. „Mediálně vzato jsme v předvolební kampani a zkušenost velí, že předvolební rétorika je věc jedna a povolební realita je věc druhá," říkal. Nyní tedy povolební realitu bude ovlivňovat nejen z pozice nejsilnější penzijní společnosti, ale i z pozice šéfa asociace.

Novým viceprezidentem byl zároveň s Bezděkem zvolen Tomáš Vystrčil, člen představenstva Conseq penzijní společnosti, která na konci září odkoupila od Aegonu její penzijní fond ve "starém" třetím pilíři. Třetím členem vedení asociace zůstává dosavadní viceprezident Aleš Poklop, předseda představenstva a generální ředitel České spořitelny - penzijní společnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy