ČSOB mírně klesl zisk, vydělala přes sedm miliard korun

Olga Skalková
6. 8. 2015 14:30
Objem úvěrů celé skupiny vzrostl o osm procent na 564 miliard korun. Objem vkladů se zvýšil na 689 miliard korun, což je meziročně o šest procent více.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním pololetí meziročně mírně klesl o dvě procenta na 7,1 miliardy korun.

Dosažený zisk je podle vedení společnosti výsledkem silného růstu úvěrů a vkladů, prodeje investičních produktů a pokračující dobré kvality úvěrů. Dobrá obchodní výkonnost je zmírněná zaúčtováním předpokládaného příspěvku do Rezolučního fondu z dílny Bruselu, který je určený proti následkům případných krizí ve finančním sektoru.

Banka ČSOB měla na konci června 2,8 milionu klientů, což znamená meziroční úbytek o 17 tisíc.

Objem úvěrů celé skupiny vzrostl o osm procent na 564 miliard korun. Objem vkladů se zvýšil na 689 miliard korun, což je meziročně o šest procent více. Celkový objem aktiv pod správou skupiny ČSOB dosáhl koncem června 182 miliard korun, což představuje 14procentní meziroční růst. Provozní výnosy vzrostly na 16,4 miliardy korun navzdory prostředí nízkýchúrokových sazeb, což je meziročně o čtyři procenta více.

Provozní náklady stouply o osm procent na osm miliard korun především kvůli zaúčtování dohadné položky na příspěvek do Rezolučního fondu. "Bez vlivu předpokládaného příspěvku by náš čistý zisk v první polovině roku meziročně vzrostl o jedno procento. Takový dobrý výsledek v prostředí nízkých úrokových sazeb byl dosažen díky silnému výkonu ve všech klíčových oblastech, což potvrzuje, že jsme důvěryhodným partnerem pro naše klienty," uvedl John Hollows, generální ředitel ČSOB.

Na straně úvěrů skupina ČSOB zaznamenala největší meziroční nárůst v segmentu hypoték, v úvěrech malým a středním firmám, korporátních úvěrech  a leasingu. Druhé čtvrtletí je vůbec rekordním čtvrtletím v historii banky s objemem nově poskytnutých hypoték ve výši 13,5 miliardy korun.

Navzdory růstu úvěrů si ČSOB daří držet vysokou kvalitu úvěrového portfolia. Skupina uvedla, že podíl úvěrů po splatnosti je pod hranicí čtyři procenta. To je nejnižší úroveň za posledních šest let.

Do Skupiny ČSOB patří ČSOB, Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing a ČSOB Factoring.

 

Právě se děje

Další zprávy