ČSOB zaplatí za zkrachovalou IPB miliardy korun papírenské firmě, rozhodl soud

ČTK ČTK
20. 2. 2023 13:19
Spor mezi Československou obchodní bankou (ČSOB) a papírenskou firmou ICEC-Hold skončil. Banka musí jako právní nástupce zkrachovalé Investiční a poštovní banky (IPB) firmě zaplatit 3,7 miliardy korun za porušení smluvních povinností v roce 1999. Banka zvažuje případné další právní kroky.
Demotáž Poutače zkrachovalé banky IPB.
Demotáž Poutače zkrachovalé banky IPB. | Foto: David Port

Spolu s 3,7 miliardy korun, které jsou náhradou škody a smluvní pokutou za porušení smluvních povinností IPB v roce 1999, má ČSOB zaplatit také náklady řízení pět milionů korun, uvedla ČSOB na svém webu.

"Ve zbytku svého nároku žalobce neuspěl a rozhodčí senát mu uložil zaplatit společnosti ČSOB náklady řízení ve výši 17,4 milionu korun. ČSOB zvažuje případné další právní kroky vedoucí k revizi tohoto nálezu," doplnila banka v prohlášení.

Zaplacení částky stanovené v rozhodčím řízení nebude mít žádný vliv na stabilitu a fungování skupiny ČSOB, oznámila banka a doplnila, že si udržuje silnou kapitálovou i likviditní pozici.

Poukázala na výsledky hospodaření, které zveřejnila předminulý týden, podle nichž čistý zisk skupiny ČSOB loni vzrostl o devět procent na 17,5 miliardy korun.

"Výše uvedená částka po zohlednění daně z příjmu bude odečtena od zisku minulého roku," uvedla ČSOB. Vlastní kapitál skupiny ke konci loňska činil 103,9 miliardy korun, po zohlednění částky stanovené v rozhodčím řízení klesl na 101 miliard korun.

Problémy IPB začaly v roce 1993, kdy stát v bance ztratil majoritní podíl. Ani převzetí japonskou Nomurou o pět let později IPB nepomohlo. Poslední ranou pro banku, která tehdy svými úvěry držela velkou část české ekonomiky, byly v červnu 2000 hromadné výběry vkladů znepokojenými klienty.

Po několika dnech nucené správy bylo tehdy rozhodnuto o prodeji do rukou ČSOB. Stát bance pomohl odkupem špatných úvěrů, ztráta vykázaná Českou konsolidační agenturou na operace s aktivy IPB dosáhla 121 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy