ČSOB loni zvýšila zisk na 14 miliard korun. Pomohly úvěry, hypoték prodala nejvíc v historii

Marek Miler
18. 2. 2016 10:02
Objem úvěrů narostl o šest procent na 582 miliard korun a objem vkladů se zvýšil o pět procent na 700 miliard korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Československá obchodní banka (ČSOB), kterou vlastní belgická skupina KBC, vykázala za loňský rok tříprocentní růst čistého zisku. Banka poskytla rekordní počet hypoték. Rostly i o statní úvěry a zisku také pomohl zájem zákazníků o investiční produkty.

Čistý zisk skupiny vzrostl na 14 miliard korun, uvedla ČSOB v tiskové zprávě. Objem úvěrů narostl o šest procent na 582 miliard korun a objem vkladů se zvýšil o pet procent na 700 miliard korun. Provozní výnosy vzrostly o tři procenta 32,5 miliard korun.

"Dosáhli jsme silného růstu v půjčkách, investicích, transakcích i v pojištění," řekl finanční ředitel ČSOB Jiří Vévoda. "Vyvážený růst úvěrů, vkladů a aktiv pod správou spolu se silnou výkonností finančních trhů byly hlavními faktory," dodal. Banka tak dosáhla růstu zisku i přes klesající marže a rostoucí investice.

Provozní náklady dosáhly 15,7 miliard korun, v meziročním srovnání o pět procent více.

ČSOB patří společně s Českou spořitelnou a Komerční bankou mezi největší české banky podle výše bilanční sumy. Kromě banky ČSOB je součástí skupiny KBC v České republice také Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, ČSOB Pojišťovna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing, ČSOB Factoring, ČSOB Asset Management a skupina Patria.

Matka zdvojnásobila zisk, analytici očekávali víc

Čistý zisk belgické finanční skupiny KBC, která je vlastníkem české ČSOB, v loňském roce stoupl o polovinu na 2,64 miliardy eur (zhruba 71 miliard korun). Zaostal však za očekáváním analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na tři miliardy eur.

V samotném čtvrtém čtvrtletí čistý zisk skupiny KBC v meziročním srovnání stoupl o více než 80 procent na 862 milionů eur. Analytici však počítali s ještě výraznějším nárůstem, a to o 160 procent na 1,228 miliardy eur.

 

Právě se děje

Další zprávy