ČSA zvýší limit pro zavazadla a rozšíří nabídku nejlevnějších letenek

Jan Prokeš Jan Prokeš
Aktualizováno 29. 11. 2016 13:30
České aerolinie zvýší limit pro odbavované zavazadlo v ekonomické třídě z 15 na 23 kilogramů. Na příští letní letovou sezonu přidají čtyři nová přímá spojení z Prahy. Už od prosince rozšíří nabídku nejlevnějších letenek v rámci balíčku Lite.
České aerolinie - ČSA
České aerolinie - ČSA | Foto: Zuzana Šmajlerová

Praha – Od začátku prosince budou moci všichni cestující Českých aerolinií (ČSA) bezplatně létat se zavazadlem vážícím až 23 kilogramů. Aerolinky totiž zvýší váhový limit v cestovní třídě Economy, který byl dosud pouze 15 kilogramů. „Chceme vyjít vstříc zákazníkům a zjednodušit provoz letů,“ vysvětluje Ján Tóth, ředitel Českých aerolinií pro obchod.

Aerolinky rovněž zavádí pět nových cenových a produktových balíčků. V rámci třídy Economy mohou cestující vybírat ze tří balíčků od nejlevnější služby Lite, kterou chce ČSA konkurovat nízkonákladovým dopravcům, až po balíček Flex, který v ceně zahrnuje až tři zavazadla i občerstvení.

V rámci dražší Business třídy pak ČSA nabízejí další dva balíčky. Firma si od novinky slibuje především větší přehlednost, která by zákazníkům měla usnadnit rozhodování a přinese jim větší výběr při nákupu letenky.

„Nemůžeme si dovolit, aby se na vyhledávačích letenek stala naše nabídka nekonkurenceschopnou,“ říká Tóth ke službě Lite, která bude o 20 eur levnější než druhá nejlevnější nabídka aerolinek. Snížení tržeb kvůli tomu nečeká. „Chceme přilákat více cestujících tak, aby vyvážili snížení cen a tržby naopak vzrostly,“ upřesňuje.

Balíček Lite jako jediný nezahrnuje zavazadlo do limitu 23 kilogramů - v ceně je pouze přeprava s osmikilovým palubním zavazadlem. Ostatní služby je možné dokoupit (za zapsané zavazadlo do 23 kilogramů si majitel letenky připlatí 25 eur). Tento nejlevnější balíček představily ČSA už loni, dal se použít ale pouze u sedmi destinací. Nyní jej rozšíří na celou síť.

Do ekonomické třídy patří rovněž tarif Plus, jehož cena obsahuje přepravu zapsaného zavazadla nebo výběr sedadla s předstihem. Nejdražším balíčkem v třídě Economy je Flex, který zákazníkům umožňuje bezplatnou změnu rezervace, v ceně je také občerstvení nebo přeprava sportovního vybavení do 15 kilogramů. Služba je o 40 eur dražší než předchozí Plus.

V rámci dražší Business třídy pak ČSA nabízí další dva balíčky. Vedení si od novinky slibuje především větší přehlednost, která by lidem měla usnadnit rozhodování a přinese jim větší výběr při nákupu letenky. "Díky nové formě zobrazení nabídneme vždy levnou letenku a přehledně zobrazíme výhodnost cenového rozdílu vůči jinému balíčku. Zákazník získá jistotu, že kupuje to, co využije," říká předseda představenstva ČSA Jozef Sinčák.

ČSA začnou od letní letové sezony nově létat do dánského Aarhusu, Lisabonu, Reykjavíku a italské Verony. „Jednáme o dalších dvou až třech destinacích,“ dodává Tóth. Na řadě linek pak dojde k navýšení počtu letů. Do Říma se bude létat dvakrát denně. Každý den budou létat aerolinky do Petrohradu, Stockholmu nebo Madridu. 

Kromě toho ČSA obnoví provoz na pravidelných sezónních linkách do Porta, Rijádu, Bilbaa nebo Pisy. Během letních měsíců bude společnost provozovat 50 pravidelných linek do 25 zemí.

V Českých aeroliniích drží největší podíl společnost Korean Air (44 procent). Dalšími akcionáři jsou Travel Service (34 procent),státní společnost Prisko (téměř 20 procent) a zbylých 2,26 procenta drží Česká pojišťovna. V prvním pololetí letošního roku skončily ČSA v zisku 72,4 milionu korun a dosáhly tak nejlepšího hospodářského výsledku za poslední dekádu.

 

Právě se děje

Další zprávy