Potvrzeno. Travel Service ovládne ČSA. Podíl prodávají Korejci i stát, ten ještě může vycouvat

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 6. 10. 2017 14:59
Změnu ve vlastnické struktuře potvrdila společnost Travel Service. Transakci ještě musí schválit úřady, stát má do té doby čas na rozmyšlenou. Travel Service může v kdysi státním dopravci získat až 98procentní podíl.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Archiv ČSA

Praha - Společnost Travel Service ovládne České aerolinie. Dohodla se současnými akcionáři ČSA aerolinkami Korean Air a státní firmou Prisko na odkupu jejich akcionářských podílů. Informace serveru Zdopravy.cz, který se zprávou přišel jako první, potvrdila v tiskové zprávě společnost Travel Service.

Stát ještě může od smlouvy odstoupit do pěti pracovních dnů po obdržení posledního souhlasu příslušného antimonopolního úřadu v případě, že se tak rozhodne. 

Ministerstvo financí, které se prostřednictvím firmy Prisko transakce účastní, zatím však definitivně nerozhodlo, že státní podíl skutečně prodá.

"Relevantní dokumenty umožňovaly, aby se současní akcionáři ČSA, tj. Korean Airlines a Travel Service, dohodli na převodu podílu mezi sebou. Rozhodnutí Priska, potažmo ministerstva financí, zda se této transakce bude účastnit či nikoli, doposud ovšem nepadlo," sdělila ČTK Kateřina Vaidišová z tiskového oddělení ministerstva financí.

Travel Service nyní drží v ČSA 34 procent akcií a po vypořádání transakcí se stane majoritním akcionářem ČSA s podílem 97,7 procenta. V případě, že by stát od smlouvy odstoupil, držela by firma podíl 78,7 procenta. Státní Prisko ovládá 19,7 procenta ČSA. Dvouprocentní podíl má Česká pojišťovna.

Vypořádání prodejních transakcí by se mělo uskutečnit v horizontu tří měsíců poté, co budou uděleny souhlasy příslušných úřadů pro kontrolu hospodářské soutěže v několika zemích.

"Společnost Travel Service dlouhodobě usilovala o vstup do ČSA a svůj zájem vyjádřila již v roce 2009 účastí v privatizačním procesu. Cílem získání majoritního podílu v ČSA je vybudovat silného leteckého dopravce provozujícího flotilu 70 až 80 letadel," uvedl předseda představenstva Travel Service Jiří Šimáně.

Státní podnik Prisko koupil pětinový podíl v ČSA loni v říjnu od Českého Aeroholdingu. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Korejci zaplatili za svých 44 procent v ČSA před čtyřmi lety 68 milionů korun, vstupovali tehdy ovšem do ztrátové firmy. V roce 2015 se hospodaření ČSA přehouplo do kladných čísel. Loni zisk po zdanění meziročně vzrostl o osm procent na 241 milionů korun. Letos by mělo hospodaření třetím rokem po sobě vykázat kladné hodnoty hospodaření a růst výkonů.

Travel Service na trhu působí od roku 1997. Je lídrem v charterové dopravě v ČR, na Slovensku, v Maďarsku a Polsku. Loni firma Travel Service i se svými dceřinými společnostmi vykázala podle mezinárodních účetních standardů IFRS čistý konsolidovaný zisk 344 milionů korun a konsolidované tržby 17,1 miliardy korun. Společnost má od výrobce Boeing objednaných 30 nejmodernějších letounů Boeing 737 MAX, které do flotily plánuje zařadit v letech 2018 až 2023.

Travel Service patří do skupiny Unimex Group, kterou vlastní podnikatelé Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal. Necelý poloviční podíl v dopravci drží čínská investiční společnost CEFC.

 

Právě se děje

Další zprávy