ČSA: Do Izraele budeme létat nadále, zatím je bezpečný

Tereza Holanová Tereza Holanová
23. 7. 2014 12:20
České aerolinie jsou jednou z mála leteckých společností, které do Tel Avivu stále vypravují své spoje. Většina světových dopravců lety v úterý večer zrušila.
ČSA. Ilustrační foto
ČSA. Ilustrační foto | Foto: Vojtěch Marek

Tel Aviv, Praha – Mezi společnosti, s nimiž se lze stále dostat do Izraele, patří také České aerolinie. Zatímco většina světových aerolinek kvůli pokračujícím raketovým útokům lety do izraelské metropole zrušila, ČSA svůj let v noci z úterý na středu vypravily.

"Do této chvíle České aerolinie nedisponují žádnou informací, že by existoval zákaz operování do Izraele nebo jakékoliv provozní omezení na trati či letišti, bez ohledu na jejich důvody," uvádí pro online deník Aktuálně.cz mluvčí ČSA Daniel Šabík.

Situace na letišti v Tel Avivu je podle něj standardní a v ničem se neliší od předchozích týdnů či měsíců.

Změny zatím ČSA neplánují ani na další dny. Na svém webu tedy stále prodávají místa i do letadla, které míří do Tel Avivu ve středu před půlnocí. Cena jednosměrné letenky se pohybuje nad deseti tisíci korunami, stejně tak si lze koupit lístky i na další dny.

"Pokud by došlo k významnému zhoršení bezpečnostní situace v Izraeli nebo zákazu operování ze strany českých či evropských úřadů, jsou České aerolinie připraveny na situaci adekvátně reagovat," doplňuje Šabík.

Informace hodnotíme denně

České aerolinie podle něj čerpají informace k lince do Tel Avivu ze tří základních zdrojů. "Prvním okruhem jsou provozní údaje o jednotlivých tratích a letišti v Tel Avivu, o omezeních a výjimkách, na základě kterých se každý dopravce rozhoduje, jak, kudy a jestli konkrétní let realizuje," říká mluvčí.

Druhým zdrojem informací jsou bezpečnostní složky České republiky i Izraele, kromě toho společnost získává informace i přímo od posádek svých letů.

"Ty nám poskytují autentické informace o tom, jaká je situace na letišti v Tel Avivu," doplňuje mluvčí s tím, že tyto informace ČSA průběžné sbírají a každý den je vyhodnocují.

Lufthansa vrátí peníze

Společnostem v USA zakázal létat do Izraele přímo Americký úřad pro letectví. Tento zákaz se dotýká společností Delta Airlines, US Airways a United Airlines. Další instrukce dostanou během středy, nejpozději přitom do 24 hodin od vydání prvního zákazu.

"Aerolinky musí chránit své cestující i svůj majetek, tedy letadlo, před smrtí, škodou a zničením, takže nebudou létat do lokality, kterou nepovažují za bezpečnou," sdělil tamní bezpečnostní konzultant Jeff Price.

Evropská agentura pro bezpečnost letectví zatím vydala jen varování, že "silně doporučuje zdržet se letů na letiště v Tel Avivu". Německá Lufthansa zrušila v úterý lety z Frankfurtu, Berlína, Mnichova, Curychu, Kolína a Vídně na následujících 36 hodin.

"Zákaz platí pro všechny lety, které provozují Lufthansa, Germanwings, Austrian Airlines a Swiss Air Lines," stojí na webu skupiny. Zákazníci si mohou zrušené lety přerezervovat, případně jim Lufthansa nabízí vrácení peněz. Stejně tak do Izraele neodletěl nizozemský dopravce KLM.

Podle informací na webu Ben Gurionova letiště zrušily spoje i Turkish Airlines, Air Canada, Air Serbia, Air Baltic nebo nízkonákladovka Wizzair.

Létá i bývalý starosta New Yorku

Kromě ČSA do Izraele nadále létají také například Ethiopian Airlines či Siberia Airlines. Z létání do Izraele nemá strach ani bývalý starosta New Yorku Mike Bloomberg.

Ten v úterý prohlásil, že se do Tel Avivu chystá s izraelskými aerolinkami El Al, aby ukázal, že je to bezpečné, a dal najevo solidaritu s tamními obyvateli. "Ben Gurionovo mezinárodní letiště je nejlépe chráněné na světě. Omezení jsou chybou a mělo by se od nich brzy upustit," prohlásil podle ABC News.

Izraelské ministerstvo dopravy vyzvalo jednotlivé aerolinie, aby své rozhodnutí zvážily. „Ben Gurionovo letiště je bezpečné a kompletně střežené a americké společnosti nemají žádný důvod pro to, aby rušily své lety,“ stojí v oficiálním prohlášení.

 

Právě se děje

Další zprávy