Řetězec CrossCafe zavírá své kavárny v Praze. Podpora nepokryje náklady, říká firma

Ekonomika Ekonomika
15. 2. 2021 11:54
Český kavárenský řetězec CrossCafe zavírá všechny své provozovny v Praze. Jedná se o dvě pobočky v Holešovicích, dvě na Novém Městě a jednu na Smíchově. Důvodem jsou opatření vlády související s pandemií koronaviru, která dlouhodobě omezují fungování gastrosektoru. V pondělí o tom informovala společnost ve svém prohlášení.
Pražská pobočka CrossCafe.
Pražská pobočka CrossCafe. | Foto: Cross Café

"Již skoro rok přetrvávající opatření vlády ČR související s pandemií koronaviru, které omezují běžné fungování celého sektoru HORECA včetně kaváren CrossCafe, jsou hlavními důvody, které nás vedou k rozhodnutí ukončit provoz našich pěti pražských kaváren. Hlavní město je v současné chvíli nejvíce postiženo odlivem turistů, absencí kancelářských pracovníků a stejně tak studentů, kteří jsou našimi stěžejními hosty," vysvětluje řetězec ve svém prohlášení.

Současný vývoj situace podle firmy nenasvědčuje tomu, že by se v blízké budoucnosti situace změnila tak, aby se pražské kavárny a restaurace vrátily k tržbám roku 2019. "Musíme konstatovat, že podpora vlády zdaleka nepokrývá naše náklady, a proto jsme bohužel nuceni s výše zmíněným výhledem učinit takto zásadní rozhodnutí," dodává CrossCafe.

Uzavřené kavárny jsou CrossCafe Atrium, Kateřinská, Strossmayerovo náměstí, Anděl a pobočka Komunardů.

CrossCafe patří mezi jednu z nejvýraznějších kavárenských sítí v Česku. Byla založena v roce 2007 v Plzni a doteď měla 24 kaváren v 11 českých městech. Mimo Prahu působí CrossCafe například právě v Plzni, Hradci Králové, Havířově, Olomouci nebo Liberci.

Vládní opatření již položila řadu známých podniků, které na českém trhu fungovaly řadu let. Například v prosinci oznámila úplný konec brněnská rybí restaurace Koishi, která skončila provoz po 12 letech. "Používám pro tuhle situaci termín gastrogenocida. Naše podnikání, to není jako jít na výlet, kdy je jedno, kdo kdy přijde," uvedl tehdy pro ČTK majitel Janko Martinkovič.

Gastronomické odvětví každý den uzavření ztrácí na tržbách 414 milionů korun. Jen do konce loňského roku se propad odhadoval až 70 miliard korun, uvedl v listopadu Jakub Špika z výzkumné společnosti Nielsen. Nejstrmější propad tržeb zaznamenaly bary.

Segment HORECA - hotely, restaurace a kavárny - jen loni na jaře zaznamenal podle Špiky na tržbách ztrátu 28,2 miliardy korun. Největší propad, 58 procent, byl u jídla, u piva to bylo 11 procent, u horkých nápojů deset procent. Předpověď, že je vyrovná léto, se podle Špiky nenaplnily. Při meziročním porovnání období leden až září byl letošek v propadu. V případě piva byl pokles proti loňsku 22 procent, u nealkoholických nápojů 26 procent a u lihovin 31 procent.

Vláda v prosinci schválila program Covid gastro. Uzavřené podniky mají nárok mají na 400 korun na zaměstnance či spolupracující osoby samostatně výdělečně činné za každý den uzavření. Každému provozu bude započítáno tolik dní, kolik musel mít zavřeno, a to v období od loňského 9. října do letošního 10. ledna. K minulému úterý evidovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu u programu Covid gastro zhruba 15 900 žádostí za 2,3 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy