Česko žádá Brusel o smírčí řízení kvůli sankcím za chyby v dotacích pro zemědělce

ČTK ČTK
11. 2. 2020 8:09
Česko požádalo o smírčí řízení kvůli sankci za chyby v zemědělských dotacích. Žádost podaly české úřady minulý týden prostřednictvím českých diplomatů v Bruselu, zjistil server iROZHLAS.cz. Evropská komise chce vrátit 1,16 miliardy korun. Sankce vychází z auditního šetření, které se konalo před třemi lety. Podle komise byla kontrola, zda dotace čerpají skutečně zemědělci, nedostatečná.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

"Česká republika podala minulý týden prostřednictvím Stálého zastoupení ČR při Evropské unii žádost o smírčí řízení. Jedná se o postup, který má k dispozici členská země, pokud nesouhlasí s výsledky auditního šetření, které Evropská komise uvede ve své závěrečné zprávě," sdělil serveru mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Česko podle Bílého také splnilo obě podmínky, které jsou pro vyvolání smírčího řízení potřeba. "Je to podmíněno určitou minimální výší částky, kterou Evropská komise navrhne k vyloučení z financování, a dále odůvodněním žádosti, to znamená argumentací, v čem se členská země neztotožňuje se závěry Evropské komise," dodal.

Brusel v září 2017 prověřoval, jestli české úřady kontrolují, zda dotace čerpají skutečně zemědělci. V roce 2015 totiž začal platit institut takzvaného aktivního zemědělce. Podle něho mohli unijní podporu čerpat pouze žadatelé, kteří se skutečně živili zemědělskou činností. Cílem tak bylo zabránit, aby dotace pobírali podnikatelé, kteří se ve skutečnosti zemědělství nevěnují.

České úřady se však dostaly s Evropskou komisí do sporu o výklad tohoto institutu. Ta později vyměřila pokutu ve výši 7,5 miliardy korun, upozornily v červnu 2018 Hospodářské noviny. Původní pokutu za chybné čerpání evropských peněz v letech 2015 až 2017 se tak podařilo snížit o více než šest miliard korun.

Smírčí řízení trvá čtyři měsíce, během nich se smírčí orgán - nezávislý na Evropské komisi a složený z pěti odborníků nominovaných z různých členských států - snaží najít kompromisní řešení. Po konci řízení má smírčí orgán měsíc na to, aby vypracoval svoje stanovisko a zaslal ho dotčeným úřadům. Evropská komise poté vydá nová rozhodnutí o sankci, ve kterém může, ale nemusí závěry smírčího orgánu zohlednit, píše web.

 

Právě se děje

Další zprávy