Pojišťovny si stěžují v Bruselu. Nelíbí se jim nový monopol VZP na smlouvy s cizinci

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
2. 12. 2021 12:34
Cizinci si mohou zřídit po dobu příštích pěti let povinné komplexní zdravotní pojištění pouze u Pojišťovny VZP. Říká to novela zákona o pobytu cizinců, která platí od letošního srpna. Podle České asociace pojišťoven jde o nepřípustný monopol, který odporuje pravidlům hospodářské soutěže a pravidlům Smlouvy o fungování Evropské unie.
Foto: Jakub Plíhal

"Budeme se domáhat zrušení tohoto monopolu," uvedla Česká asociace pojišťoven (ČPA) v tiskovém prohlášení. 

Podle ní novela zákona o pobytu cizinců, která letos v létě monopol zavedla, je v rozporu s ustanovením SFEU, podle kterého nemohou členské státy udělit zvláštním či veřejným podnikům výlučné právo a rozšířit již dominantnímu subjektu jeho dominanci na další trh.

"Existuje rozsáhlá judikatura Soudního dvora Evropské unie, ze které jasně vyplývá zákaz členských státům vytvářet lokální či národní monopoly," říká ředitel ČPA Jan Matoušek. 

Novela podle něj také znemožňuje ostatním podnikům poskytovat zdravotní pojištění cizinců v Česku, čímž porušuje svobodu usazování a volný pohyb služeb, které jsou také součástí primárního práva Evropské unie, tedy práva mezinárodního, nadřazeného českému právnímu řádu.

"A v neposlední řadě novela porušila evropskou směrnici Solventnost II, která upravuje poskytování pojištění v unii a z níž vyplývá, že monopoly, které rozdělují vnitřní trh pojišťovacích služeb, jsou v přímém rozporu se zájmy unie v této oblasti," dodává Matoušek. 

Ivo Janda z advokátní kanceláře White & Case, která stížnost k Evropské komisi připravila, ji komentuje následovně: "Hlavním důvodem podání stížnosti je zásadní nesouhlas se zavedením monopolu, který jednoznačně poškozuje koncové klienty a vylučuje z trhu konkurenci. Takový postup státu je zcela v rozporu se soutěžním právem unie."

Cizinci, kteří do Česka přijíždějí ze zemí mimo Evropskou unii na déle než 90 dnů, se musí pojistit, aby mohli v tuzemsku využívat zdravotní péči. Doposud si mohli vybrat některou z komerčních pojišťoven. Z 25 členů ČPA pojištění cizincům poskytovali čtyři z nich. Od 2. srpna ho už může poskytovat pouze Pojišťovna VZP. Nejedná se přitom o největší českou zdravotní pojišťovnu, ale o její komerční dceru. 

Pojištění za stovky milionů korun 

V pojištění cizinců se točí velké peníze, stovky milionů korun. Jde o početnou skupinu pojistníků - nejčastěji se jedná o rodinné příslušníky zahraničních zaměstnanců. Za zaměstnané cizince platí, tak jako za české občany, pojištění zaměstnavatel, jejich příbuzní si musí ale platit pojištění sami, aby mohli využívat český zdravotnický systém.

Ročně stojí pojištění desítky tisíc korun za osobu. Lidé od 15 do 44 let platí přibližně 25 tisíc korun, malé děti okolo 30 tisíc korun, starší lidé 60 až 70 tisíc korun za rok. 

Předmětná právní úprava se do zákona dostala poslaneckým pozměňovacím návrhem, který sněmovně předložili poslanci Miloslav Janulík a Věra Adámková, oba za hnutí ANO. Ti jsou také členové správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny.

"Ministerstvo zdravotnictví monopolizaci trhu se soukromým zdravotním pojištěním cizinců považuje za vysoce problémovou a rizikovou a od počátku proto k tomuto pozměňovacímu návrhu komunikovalo své jednoznačně nesouhlasné stanovisko," uvedl již v srpnu Kryštof Berka z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví. 

Na dotaz Aktuálně.cz poslankyně Adámková odpověděla, že návrh předložili kvůli zajištění lepší přehlednosti, většímu pořádku a řádu v oblasti pojištění cizinců. "Necelých dvacet let tu vznikají nevymahatelné pohledávky za neuhrazené pojištění cizinců, případně za zdravotní pojištění, které určitá pojistka nekryla, a nemůžeme na to stále doplácet," vysvětlila v minulosti Adámková. 

Podle Pojišťovny VZP docházelo před novelou na trhu k nekalým praktikám, kdy pojištění bylo prodáváno low-costově jen jako papír pro vízum, nikoliv aby krylo pojistná rizika. "Nekvalitní pojištění při pojistných událostech nekrylo škody a cizincům a následně i zdravotnickým zařízením rostly prakticky nevymahatelné dluhy," uvedla mluvčí této pojišťovny Klára Bílá.

Podle Matouška z ČPA ale problém s chybějícími úhradami nemocnicím za ošetření cizinců způsobují nepojištění cizinci, nikoli pojišťovny.

"Také máme s pojištěním cizinců největší zkušenosti, máme nejširší síť zdravotnických zařízení a nepřetržité asistenční služby. A poskytujeme pojištění, které zaručuje zdravotní péči na vysoké úrovni," dodala Bílá. Tato pojišťovna je ale zároveň nejdražší.

 

Právě se děje

Další zprávy