Inspekce zakázala prodej magnetické stavebnice. Kuličky mohou poranit trávicí trakt

ČTK ČTK
14. 9. 2022 11:22
Česká obchodní inspekce zakázala prodej magnetické stavebnice Neocube, kterou tvoří kuličky o velikosti tři milimetry uspořádané do tvaru kostky. V hračce jsou několikanásobně překročeny hodnoty indexu magnetického toku, může být pro děti nebezpečná. Prodejce musí výrobek stáhnout z trhu. Inspektoři o tom informovali ve středu v tiskové zprávě.
Magnetická stavebnice Neocube, jejíž prodej zakázala Česká obchodní inspekce.
Magnetická stavebnice Neocube, jejíž prodej zakázala Česká obchodní inspekce. | Foto: Česká obchodní inspekce

Výrobek podle České obchodní inspekce nevyhovuje požadavkům na bezpečnost magnetických hraček. Pokud by dítě polklo větší množství magnetických kuliček, mohlo by si poranit trávicí trakt.

"Při pohybu těchto částí v trávicím traktu by mohlo dojít k jejich spojení přes střevní stěnu, a tím způsobit blokaci střev, nebo v delším časovém období i k nekróze v místě spojení. Vdechnutí magnetické kuličky dětmi rovněž může způsobit dýchací problémy," uvedla Česká obchodní inspekce.

Dílky magnetické stavebnice jsou uspořádány do kostky, kterou tvoří 216 kuliček. Výrobek se prodává v plechové krabičce s víčkem s průhledným okénkem. Na dně krabičky se nachází dvě papírové etikety, na větší z nich je varování v polském jazyce.

 

Právě se děje

Další zprávy