Přes 70 procent e-shopů loni porušilo zákon, uvedla ČOI. Šlo hlavně o nekalé praktiky

ČTK ČTK
26. 2. 2021 11:21
Více než 70 procent kontrolovaných e-shopů loni porušilo zákon. Nejčastěji se jednalo o nekalé obchodní praktiky. Česká obchodní inspekce pravomocně uložila 637 pokut v hodnotě více než 5,3 milionu korun. V pátek o tom informoval mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. V roce 2019 porušilo zákon 83 procent internetových obchodů, pokuty dosáhly výše 7,2 milionu korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

"Výsledky kontrol za rok 2020 opět potvrdily, že oblast internetového prodeje patří k těm formám obchodování, při kterých ve velké míře dochází k porušování spotřebitelské legislativy," uvedl ředitel ČOI Mojmír Bezecný. Inspekce provedla 1 144 kontrol, porušení zákonů zjistila u 809 z nich.

Kontrol bylo loni více než v roce 2019, kdy jich inspektoři provedli zhruba 800. ČOI tak reagovala na zvýšený zájem o nákupy přes internet v loňském roce, který ovlivnila pandemie koronaviru. Velká část kamenných prodejen byla zavřená, někteří prodejci na to reagovali přenesením své obchodní činnosti do nových internetových obchodů.

"Se zájmem o nákup přes internet narostlo také množství spotřebitelských podnětů, které se týkaly především reklamací, odstoupení od smlouvy a dále kvality výrobků, resp. dodání výrobků v jiné než očekávaní kvalitě," uvedl mluvčí.

Prodejci loni nejčastěji neuvedli údaje důležité pro odstoupení od smlouvy nebo neinformovali o podmínkách reklamace. V mnoha případech také chyběly informace o mimosoudním řešení spotřebitelských sporů nebo o vlastnostech prodávaného zboží.

Velmi často zákon porušují tytéž internetové obchody, které ČOI již v minulosti kontrolovala a u nichž zjistila, že povinnosti nedodržují. "ČOI v rámci cílení kontrol využívá vlastní monitoring e-shopů, v rámci kterého jsou ke kontrole vybíráni prodávající, jejichž webové stránky vykazují znaky možného porušování právních předpisů, ale i četné podněty spotřebitelů," podotkl Fröhlich. Nejvyšší pokuta, kterou loni inspektoři po kontrolách e-shopů udělili, byla 200 000 korun.

ČOI přidala v roce 2020 na seznam rizikových webů každý den jednu novou internetovou stránku, před kterou spotřebitele varuje především z důvodu nedodržování některých zákonných povinností a obtížné vymahatelnosti spotřebitelských práv.

 

Právě se děje

Další zprávy