Kolonožka může po průjezdu kaluží vzplanout. Inspektoři varují před jedovatými plyny

ČTK ČTK
8. 3. 2021 15:35
Česká obchodní inspekce (ČOI) varuje před nebezpečným hoverboardem z Číny. Voda může poškodit jeho elektroniku a hrozí pád člověka, který na něm jede. Z výrobku se také uvolňovaly jedovaté nebo zápalné plyny. Inspekce nařídila stažení z prodeje. Sdělil to mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.
Čínský výrobek Hoverboard/Kolonožka STANDARD E1, před kterým varuje ČOI.
Čínský výrobek Hoverboard/Kolonožka STANDARD E1, před kterým varuje ČOI. | Foto: Česká obchodní inspekce (ČOI)

Produkt je označen jako Hoverboard/Kolonožka STANDARD E1, výrobcem by měla být společnost Eljet, distributorem Internet Mall. Na obalu je uveden nápis Smart Balance Wheel, maximální rychlost je 12 kilometrů za hodinu. Chybí označení typu nebo série, uveden není ani rok výroby.

Podle ČOI hrozí úraz při užití na mokré cestě nebo za deště. Hoverboard není dostatečně chráněn před vodou, ta se dostává do řídící elektroniky a nabíjecího konektoru, které nejsou navrženy pro fungování za mokra.

"Voda je v takovém množství, že narušuje správnou činnost zařízení a zhoršuje jeho bezpečnost. V důsledku poruchy řídící elektroniky spadne uživatel z kolonožky a může dojít k vážnému úrazu," uvedl mluvčí.

Po testování hoverboardu se také začaly uvolňovat jedovaté nebo zápalné plyny a vznítily se plastové díly.

ČOI nařídila stáhnout výrobek z prodeje a zakázala jeho distribuci. "Výrobek byl nahlášen kontaktnímu bodu na ministerstvu průmyslu a obchodu a informace o něm zveřejněny v systému RAPEX," dodal mluvčí.

 

Právě se děje

Další zprávy