Voňavé dortíky a croissanty byly z molitanu. Mohou ublížit dětem, usoudila inspekce

ČTK ČTK
8. 2. 2019 14:29
Velmi zdařilé napodobeniny dortíků - muffinů a obložených croissantů, oblíbených u dětí, objevila v kamenné provozovně na Tachovsku Česká obchodní inspekce pro Plzeňský a Karlovarský kraj. Jsou vyrobené z molitanu a sladce voní, uvedl ředitel inspekce Jan Řezáč, podle kterého mohou být nebezpečné pro děti.
Stažený výrobek
Stažený výrobek | Foto: ČTK

"Svým tvarem a barevným provedením věrně napodobují originál včetně konzistence. Materiál je také příjemný, měkký, z pěnového tvrdšího molitanu a odpovídajícím způsobem i voní. Zejména muffin svým vanilkovým aroma přímo vybízí k ochutnání," uvedl.

Také croissant voní po uzenině a zelenině. Tyto velmi kvalitně provedené produkty jsou podle Řezáče obzvláště nebezpečné, neboť nejen malé děti nebo senioři, ale i běžný dospělý mohou výrobek bez problémů zaměnit za potravinu.

Rizikem jsou pak zažívací problémy až po možnost zadušení malou částí, která by dětem vůbec neměla přijít do úst. "Navíc tyto výrobky, které byly nabízeny v transparentních krabicích po šesti kusech, byly deklarovány jako hračky pro děti," dodal ředitel.

Šlo o čínské produkty distribuované polským dovozcem. Česká obchodní inspekce (ČOI) na místě zakázala jejich prodej a odvezla si vzorky, na něž nechá zpracovat odborný posudek. "Tím se prokáže nebezpečnost," uvedl. Pokuty se mohou v krajním případě vyšplhat do milionů korun.

V minulosti ČOI na západě Čech zachytila svíčky z vosku ve tvaru jablka, křížaly z jablek a hrušek a napodobeniny marcipánových zákusků. Byly ale výrazně primitivněji provedené.

ČOI při kontrolách mimo jiné sleduje, zda se na trhu nevyskytují výrobky nebezpečné svou zaměnitelností s potravinami. Jde hlavně o více či méně zdařilé napodobeniny ovoce, bonbónů či zákusků. "Ty mohou upoutat pozornost dětí či osob se sníženou rozpoznávací schopností, které je mohou zaměnit se skutečnou poživatinou," dodal ředitel.

 

Právě se děje

Další zprávy