Osiřelé trdelníky. Procházka Prahou ukazuje, jak živoří turistický byznys bez turistů

Magdalena Chorá Magdalena Chorá
23. 8. 2020 10:04
Hotely, restaurace, prodejci suvenýrů, noční kluby. To jsou jen některé z pražských podniků, které kvůli koronavirové krizi bojují o přežití. Redakce Aktuálně.cz se vydala do ulic, aby zjistila, jak se krize dotkla podniků v centru města. "Kdyby se ještě jednou udělalo jakékoliv omezení, tak okamžitě zavíráme, stejně jako polovina restaurací v centru Prahy," říká šéf restaurace na Starém Městě.
Foto: Jakub Plíhal

Národ sobě

Iniciativu Zachraňme turismus založili letos koncem dubna Tomáš Barčík a Zdeněk Blažek ze start-upu OutdoorTrip, který zprostředkovává outdoorová dobrodružství v zajímavých lokalitách. Iniciativa sdružuje české podniky závislé na turismu a podle slov zakladatelů si podniky navzájem pomáhají sdílením zkušeností, dat a know-how, aby motivovaly Čechy k trávení své dovolené v tuzemsku. 

Ačkoliv v posledních týdnech vzrostl počet Čechů cestujících po republice, je už nyní podle iniciativy zřejmé, že pouze Češi tuzemský turismus nezachrání.

"Poptávka sice ve srovnání s předchozími měsíci roste, a to především v těch nejatraktivnějších krajích, avšak výrazně chybí zahraniční turisté a meziročně jde o velký pád," uvádí spoluzakladatel iniciativy Tomáš Barčík. Oblasti jako Český Krumlov, Praha, Karlovy Vary či Kutná Hora jsou přitom podle něj na zahraničních turistech závislé.

Iniciativa chce zavést jakýsi certifikát, který by potvrzoval provozovatelům služeb v turismu, že splňují v kontextu pandemie koronaviru hygienické standardy nad minimální zákonný rámec. Podobný model funguje podle Barčíka v Turecku. Od certifikátu si iniciativa slibuje nalákání především asijských turistů, kteří jsou v otázkách hygieny a bezpečnosti citliví.

 

Právě se děje

Další zprávy