Coca-Cola za 2,50 Kčs. Symbol kapitalismu se začal v tuzemsku vyrábět už před 50 lety

Coca-Cola za 2,50 Kčs. Symbol kapitalismu se začal v tuzemsku vyrábět už před 50 lety
V roce 1991 produkci ve státním podniku přebral soukromý výrobce, společnost Coca-Cola Amatil, a pokračoval ve výrobě nápoje společnosti The Coca-Cola Company na území Československa.
V prvním roce závod v brněnských Modřicích opustilo přes tři miliony přepravek po 24 čtvrtlitrových láhvích, tedy skoro 18,5 milionu litrů Coca-Coly. Československo se tehdy stalo čtvrtou zemí socialistického tábora, kde se limonáda vyráběla - po Bulharsku, Maďarsku a Jugoslávii. Snímek z roku 1994.
Podnik Fruta získal smlouvu na licenční výrobu Coca-Coly a první lahev opustila jeho výrobní linku právě před padesáti lety, 3. září 1971.
I přes domácí výrobu ale zůstala Coca-Cola až do konce komunistického režimu exkluzivním výrobkem, který nebyl vždy běžně k dostání. Snímek z roku 1993.
Foto: Coca-Cola HBC Česko a Slovensko
Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
3. 9. 2021 13:40
Přesně před padesáti lety opustila první lahev nápoje Coca-Cola výrobní linku národního podniku Fruta v Brně. Československo se tehdy stalo čtvrtou zemí socialistického tábora, kde se limonáda vyráběla. I přes domácí výrobu ale zůstal nápoj až do konce komunistického režimu exkluzivním výrobkem, který nebyl vždy běžně k dostání. Podívejte se, jak výroba Coca-Coly v Československu vypadala.
 

Právě se děje

Další zprávy