Lidé se v pandemii naučili chodit do laboratoří napřímo. Testují si celiakii i játra

Ekonomika Ekonomika, Filip Magalhães - za podpory: EUC logo
1. 12. 2021 7:58
Aspoň jednu pozitivní věc onemocnění covid-19 přineslo. Lidé se kvůli němu začali více starat o své zdraví. Sami teď u laboratoří poptávají různá vyšetření, aniž by je na ně poslal lékař. Pacient si v takovém případě musí ale vše zaplatit z vlastní kapsy, u pojišťovny nepochodí. Může si nechat vyšetřit třeba játra, kardiovaskulární systém nebo zjistit, zda má protilátky na klíšťovou encefalitidu.
Laboratoř zdravotnické skupiny EUC
Laboratoř zdravotnické skupiny EUC | Foto: Matej Slávik

Vyšetření na dálku

Zdravotnická skupina EUC nabízí také využití služby s názvem lékař online 24/7, jejíž obliba v covidu vzrostla. "Lidé si zvykli řešit zdravotní problémy přes telefon či chat s lékařem," potvrdili laboranti. 

Telemedicínu využívají hlavně samoplátci. "Komplexnější balíčky našich vyšetření zahrnují konzultaci s lékařem na dálku. My v laboratoři uděláme rozbory a výsledky zašleme klientovi, který je následně může konzultovat s odborníkem," vysvětlili laboranti. 

Lidé totiž výsledku vyšetření často nemusí porozumět. "Vy si sice můžete vybrat balíček, který vás zajímá, ale když obdržíte jeho výsledek, tak pokud nemáte medicínské, biochemické či jiné podobné vzdělání, úplně se v něm nevyznáte," míní Thomas Cílková.

"Lékař vám na dálku výsledek vysvětlí, a pokud není úplně optimální, doporučí vám řešení - ať už doplňky stravy, léky nebo fyzickou konzultaci s lékařem," doplnila k tomu ředitelka EUC Laboratoří.

 

Právě se děje

Další zprávy