Lidé se v pandemii naučili chodit do laboratoří napřímo. Testují si celiakii i játra

Ekonomika Ekonomika, Filip Magalhães - za podpory: EUC logo
1. 12. 2021 7:58
Aspoň jednu pozitivní věc onemocnění covid-19 přineslo. Lidé se kvůli němu začali více starat o své zdraví. Sami teď u laboratoří poptávají různá vyšetření, aniž by je na ně poslal lékař. Pacient si v takovém případě musí ale vše zaplatit z vlastní kapsy, u pojišťovny nepochodí. Může si nechat vyšetřit třeba játra, kardiovaskulární systém nebo zjistit, zda má protilátky na klíšťovou encefalitidu.
Laboratoř zdravotnické skupiny EUC
Laboratoř zdravotnické skupiny EUC | Foto: Matej Slávik

O laboratorním vyšetření

Laboratoře nabízí pacientům širokou škálu vyšetření, na která sice nepotřebují žádanku od lékaře, ale zároveň je ani neproplácí pojišťovna. Samoplátci si mohou tímto způsobem nechat vyšetřit třeba játra, kardiovaskulární systém nebo zjistit, zda mají protilátky na klíšťovou encefalitidu.

V nabídce je také třeba oblíbené vyšetření na celiakii nebo speciální test pro vegany, kteří tak mohou zjistit, zda jim kvůli jejich stravě nechybí nějaké živiny.

Ředitelka EUC Laboratoří Jana Thomas Cílková označuje laboratorní diagnostiku za základní krok k tomu, než se možný zdravotní problém začne dál řešit. Ceny vyšetření se pohybují v rozmezí od necelých dvou set korun až po pět tisíc korun podle toho, o jaký konkrétní balíček má člověk zájem. 

 

Právě se děje

Další zprávy