Británie si bude po Brexitu vybírat. Šanci budou mít hlavně vzdělaní Češi, říká ekonom

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 18. 1. 2017 15:42
Online rozhovor s ekonomem Lukášem Kovandou.
Co udělá tvrdý Brexit s ekonomikou? Ekonom odpovídal
Rozhovor skončil
Lukáš Kovanda odpovídal čtenářům Aktuálně.cz
Přečíst si rozhovor

Online rozhovor – O vzdělané Čechy bude v Británii zájem i poté, co země dokončí Brexit. Naopak lidé, kteří míří za prací třeba do pohostinství nebo zemědělství, mohou mít v budoucnu problém. V online rozhovoru se čtenáři online deníku Aktuálně.cz to řekl Lukáš Kovanda, hlavní ekonom investiční společnosti Cyrrus.

Británie vzkázala Evropské unii, že volí takzvaný tvrdý Brexit. Britská premiérka Theresa Mayová oznámila, že její země nechce ani částečné či přidružené členství v unii. Hodlá odstoupit třeba od jednotného trhu a do budoucna chce také kontrolovat počet příchozích ze zemí Evropské unie. Do Británie přitom odchází každoročně pracovat i tisíce Čechů.

I když je těžké předjímat, jakou dohodu nakonec Britové s EU dojednají, je podle Kovandy pravděpodobné, že lidí, kteří už v Británii pracují, se případné přísnější podmínky týkat nebudou. "Více než tři čtvrtiny občanů EU, kteří pracují v Británii, nebude po faktickém Brexitu splňovat požadavky, které nyní platí pro občany ze zemí mimo EU. Mezi těmito lidmi je i řada Čechů. Avšak právní experti mají za to, že zahraničním pracovníkům, kteří v Británii už pracují, bude umožněno v tomto stavu setrvat," říká ekonom.

"Po faktickém Brexitu, nejdříve tedy v roce 2020, se však situace ztíží pro ty, co se tam pracovat teprve chystají. Zejména pak pro pracovníky s nižší přidanou hodnotou (např. v pohostinství). O Čechy s vyšší kvalifikací bude zájem pořád," dodává.

Žádný významný šrám Brexit podle Kovandy nezanechá na obchodních vztazích Česka s Británií. Ta byla loni čtvrtým nejvýznamnějším odbytištěm tuzemského vývozu. "V nejhorším Británie poklesne na šesté místo, za Francii a ještě Rakousko. Ztratíme tím setinky, maximálně nižší desetinky z HDP. Británie podle mě cla nezavede. Možná však některá netarifní opatření," říká Kovanda.

Vsadil by si také na posílení libry. "Dlouhodobě půjde libra nahoru. Otázkou je, na kdy nákup načasovat," říká s tím, že ještě nějaký čas může libra oslabovat.

Co udělá tvrdý Brexit s ekonomikou? Ekonom odpovídal

Rozhovor skončil
18. 1. 2017
Ptá se: Magdaléna

Dobrý den, ráda bych se zeptala pana Kovandy, zda může mít tento Brexit dopad na britskou měnu- libru ? Dokáže odhadnout , jak se bude vyvíjet kurz libry ? Děkuji.

Odpovídá: Lukáš Kovanda

Dobrý den všem,
Libra je od červnového hlasování o brexitu pod tlakem, proti dolaru trvale oslabuje, proti euru již méně. Mayová ji včerejším projevem trochu pomohla nahoru, ale nejnáročnější období celého procesu brexitu je stále teprve před námi. Na libru bych si tedy krátkodobě až střednědobě nevsadil. Dlouhodobě opět posílí. Domnívám se, že Británie celý proces zvládne a že brexit může být nakonec větším rizikem pro kontinent.

18. 1. 2017
Ptá se: Lukáš Martin

Jak vypadá situace pro Čechy, kteří se pracovat do VB teprve chystají? Jak dlouho to bude ještě možné a budou tyto lidé schopno ve VB legálně pracovat i po Brexitu za 2 roky? Děkuji předem za odpověď.

Odpovídá: Lukáš Kovanda

Více než tři čtvrtiny občanů EU, kteří pracují v Británii, nebude po faktickém brexitu splňovat požadavky, které nyní platí pro občany ze zemí mimo EU. Mezi těmito lidmi je i řada Čechů. Avšak právní experti mají za to, že zahraničním pracovníkům, kteří v Británii už pracují, bude umožněno v tomto stavu setrvat. Po faktickém brexitu, nejdříve tedy v roce 2020, se však situace ztíží pro ty, co se tam pracovat teprve chystají. Zejména pak pro pracovníky s nižší přidanou hodnotou (např. v pohostinství). O Čechy s vyšší kvalifikací bude zájem pořád.

18. 1. 2017
Ptá se: Jan

Dobry den,
znate odpoved na to, jestli budou muset nasi lide, zadat o pracovni povoleni? Dekuji za odpoved.

Odpovídá: Lukáš Kovanda

V tuto chvíli je těžké předjímat, jak se vyjednávání mezi Británií a EU vyvrbí. Vždyť ještě ani nezačala. Domnívám se, že britský kabinet premiérky Mayové se určitě bude snažit omezit imigraci, proto se ostatně rozhodl pro „tvrdý brexit“. Bude však usilovat o omezení přílivu pracovníků s nízkou přidanou hodnotou. V této oblasti se podmínky mohou ztížit i pro Čechy. Jde o pracovníky v pohostinství, potravinářství, zemědělství apod. Zřejmě také zdraží školné pro české studenty, kteří zamýšlí v Británii studovat. Pracovníci s vyšší přidanou hodnotou se bát nemusí, k těm zůstane Británie maximálně vstřícná.

18. 1. 2017
Ptá se: Romana

Dobrý den. Zajímalo by mě, jaký je Váš osobní názor na tuto otázku a předem děkuji za její zodpovězení.

- Chápete obyvatele Velké Británie, že si chtějí chránit vlastní trh a odcházejí z EU, když tam jezdí pracovat statisíce lidí z EU, dělají tam čurbes a zvyšují kriminalitu a zneužívají jejich sociální systém (např. přídavky na děti a další)?

Odpovídá: Lukáš Kovanda

V těchto citlivých otázkách se snažím dívat na fakta. Ta jsou taková, že imigranti ze zemí EU, kteří působí v Británii, jsou vzdělanější, mladší a představují celkově menší zátěž pro britský sociální systém než v průměru obyvatelstvo narozené přímo na ostrovech. Například 44 procent imigrantů z EU má nějakou formu vyššího vzdělání, zatímco v průměru jen 23 procent nativní britské populace. Na druhou stranu je pravda, že někteří imigranti z kulturně vzdálenějších civilizačních okruhů, tedy ne z EU, představují větší zátěž. Zejména tehdy, vytvářejí-li – slovy oxfordského profesora Paula Colliera – „diaspory“ čili cosi jako ghetta. Tito imigranti nejsou ekonomicky přínosní. Neučí se anglicky. Nemají ani zájem začlenit se na pracovní trh hostitelské země. Mezi druhy imigrantů je tedy třeba rozlišovat. Nejsem si jistý, zda tak všichni voliči, kteří v červnu pro brexit hlasovali, činili.

18. 1. 2017
Ptá se: Petr Laierman

Pane Kovando, jakou máte prosím představu o dalším vývoji libry vůči naší měně? Mám tím na mysli, jak z krátkodobého hlediska, tak ve výhledu po březnu letošního roku. Děkuji za odpověď.

Odpovídá: Lukáš Kovanda

Libra vůči euru od červnového hlasování o brexitu oslabuje. Britské měně nepomohlo ani to, že bezprostřední dopad brexitu nebyl pro ostrovní ekonomiku makroekonomicky tak tíživý, jak se předpokládalo. Nejnáročnější období ale Británii teprve čeká. Proto se domnívám, že libra zůstane pod tlakem a bude vůči euru dále mírně oslabovat. To znamená, že i proti koruně, neboť ta pravděpodobně až do ukončení intervenčního režimu České národní banky zůstane „přikována“ k úrovni zhruba 27 korun za euro. Po opuštění intervenčního závazku je pravděpodobnější, asi ze 60 procent, scénář posilování koruny proti euru. ČNB pravděpodobně intervenci ukončí letos v dubnu. Takže poté může být oslabování libry vůči koruně ještě markantnější než oslabování libry vůči euru. Vše ale bude záležet na tom, jak budou probíhat negociace mezi Londýnem a Bruselem, jež začnou právě letos v březnu nebo v dubnu. V tuto chvíli bych si ale krátkodobě ani střednědobě na libru nevsadil. Dlouhodobě, v řádu let, však půjde nahoru.

18. 1. 2017
Ptá se: Chudý Ingmar

Kdybyste si chtěl zaspekulovat. Vyplatí se podle vás nakoupit nakoupit levnou libru? V jakém časovém horizontu očekáváte, že libra začne po brexitu růst?

Odpovídá: Lukáš Kovanda

Určitě, vyplatí. Dlouhodobě půjde libra nahoru. Otázkou je, na kdy nákup načasovat. Uvažme, že v porovnání s eurem byla ještě níže než dnes na přelomu let 2008 až 2009, kdy málem oslabila na paritu. Takže prostor pro další pokles proti euru existuje. Zvláště tehdy, pokud inflace v eurozóně bude tak jako nyní růst nad očekávání rychle. V takovém případě přestane Evropská centrální banka ke konci roku provádět své "kvantitativní uvolňování", což může vést k dalšímu oslabení libry vůči euru.

18. 1. 2017
Ptá se: Petr

Dobrý den. Osobně znám případ rodiny (v tomto případě nešlo o menšinu), která v ČR nasekala nesplatitelné dluhy a následně se přemístila do Anglie - v poměrně krátké době dostala sociální dávky a vzhledem k tomu, že šlo o rodinu s dětmi, tak dostala i sociální bydlení. Chápu, že pro rodilé Brity je to zřejmě těžko akceptovatelné a i tyto případy vedly k rozluce s EU. Tak a co se s touto rodinou stane v případě tvrdého Brexitu? Dá se očekávat, že je budeme mít v ČR opět na krku a že zase pro ně budeme řešit bydlení atd? Co se s tane s těmito "ekonomickými utečenci", kteří si v podstatě v rámci EU hledají nejbohatší korýtka a v podstatě jen parazitují na systému ?

Odpovídá: Lukáš Kovanda

Záleží, jaký je status těch osob v Británii. Domnívám se, že kabinetu premiérky Mayové půjde zejména o to, aby omezila budoucí příliv nežádoucích imigrantů (takových, kteří představují potenciální zátěž pro ostrovní sociální systém nebo kteří mají nízkou kvalifikaci), nikoli aby nějaký zásadním způsobem redukovala početní stavy stávajících přistěhovalců.

18. 1. 2017
Ptá se: Žižkovák

Je podle Vašeho mínění "tvrdý brexit", ke kterému se včera přihlásila Theresa May, skutečně v souladu s původní pozicí Velké Británie po po změně garnitury? Osobně mi připadá, že jde spíše o vynucený krok po zjištění, že žádná forma částečného odchodu nebude možná.

Odpovídá: Lukáš Kovanda

Premiérka Mayová od počátku říkala, že "Brexit je prostě brexit." K tomuto jejímu stanovisku má podle mého soudu blíže právě "tvrdý brexit", neboť "měkký brexit" by znamenal značný ústupek z britské strany. V tom je, myslím, Mayová konzistentní od počátku. Souhlasím s Vámi v tom, že částečný brexit je jen těžko představitelný politicky, takřka jistě by vyvolal pád premiérky Mayové. Osobně ale tipuji, že výsledkem negociací, někdy kolem roku 2020, bude nakonec nějaké hybridní řešení, něco mezi "tvrdým brexitem" a "měkkým brexitem". Až totiž vychladnou hlavy, oběma stranám průlivu La Manche dojde, jak moc se potřebují.

18. 1. 2017
Ptá se: Jan Kaliba

Británie je pro Česko asi pátou největší exportní zemí. Může konec volného obchodu export do Británie výrazně srazit? Dá se očekávat, že Británie zavede na dovoz ze zemí EU cla? A naopak? A jak velká tato cla obvykle bývají?

Odpovídá: Lukáš Kovanda

Podle dat za přímý export za leden až listopad 2016 je Británie dokonce čtvrtým nejvýznamnějším odbytištěm tuzemského vývozu. Těsně před Francií. Ze zemí, s nimiž nesousedíme, je tedy Británie první. Její význam přitom oproti většině dalších vývozních destinací rapidně narůstá, pokud zohledníme i nepřímý export, přes třetí země, např. formou reexportu. Ještě relativně významnější postavení má Británie z hlediska našeho exportu, v porovnání s jinými zeměmi EU, když objem našeho přímého a nepřímého vývozu do ní vztáhneme k HDP. Británie je skutečně náš velice významný vývozní partner, možná až podceňovaný. Přesto se domnívám, že brexit žádný zásadní šrám na našich obchodních vztazích s Británií nezanechá. V nejhorším Británie poklesne ve výše uvedeném žebříčku na šesté místo, za Francii a ještě Rakousko. Ztratíme tím setinky, maximálně nižší desetinky z HDP. Británie podle mě cla nezavede. Možná však některá netarifní opatření.

18. 1. 2017
Ptá se: Milan

Jak se asi změní hodnota Libry. Oplatí se ještě v Británii pracovat?

Odpovídá: Lukáš Kovanda

Krátkodobě a střednědobě bude libra pod tlakem, nečekal bych výrazně posílení. Dlouhodobě, v řádu let, však ano. Pracovníkům s vyšší kvalifikací se vyplatí v Británii pracovat. Británie se bude jim snažit vyjít vstříc a napravit si pověst. V souvislosti s brexitem tak trochu získala reputaci země nepřátelské k cizincům.

18. 1. 2017
Ptá se: Barbora

Dobry den, chtela bych se zeptat: co bude s Cechy dlouhodobe (i kratkodobe) pracujicimi v Britanii? Za jakych podminek a zda tam budou moci zustat? Dekuji

Odpovídá: Lukáš Kovanda

To záleží na tom, v jakých oborech pracují. Pokud třeba ve financích nebo IT, nebál bych se o ně. Pokud pracují jako číšníci nebo sklízejí ovoce na farmě, podmínky se mohou ztížit. Ale až někdy v roce 2020 či možná i později. Kabinet premiérky Mayové se však bude snažit předně omezit imigraci budoucí, nikoli tolik tu již stávající.

18. 1. 2017
Ptá se: Vít Kučera

Dobrý den,

prosím, očekává se nebo lze odhadnout, jak se pro Čechy ztíží podmínky, za kterých mohou dlouhodobě pobývat a pracovat v UK? Konkrétně pokud by teprve do UK chtěli vycestovat.

Děkuji

Odpovídá: Lukáš Kovanda

Ano, ztíží. Zejména - a vlastně zřejmě i výlučně - se to však bude týkat pracovníků s nižší kvalifikací, s nižší přidanou hodnotou (pracovníci v pohostinství, zemědělství apod.). Pravděpodobně zdraží také školné pro zahraniční studenty, kteří nyní těží ze členství Británie v EU a mají díky tomu nižší školné než studenti ze zemí mimo EU. Zejména se podmínky ztíží právě pro ty, co teprve vycestovat zamýšlí, nikoli pro ty, co již na ostrovech působí.

18. 1. 2017
Ptá se: Novotná

Dobrý den, pane Kovando,

dovolte mi se zeptat na Váš názor ohledně situace, kdy Češka žije i pracuje již více než 15 let ve Velké Británii. Nemá britské občanství, provdaná za britského občana a má děti. Je pro ni vzhledem k Brexitu výhodnější a bezpečnější zažádat o britské občanství? Případně co může Brexit pro ni prakticky znamenat? Nějaká omezení, apod.? Třeba zdravotní péče, pojištění, vyplácení důchodu, apod. Mnohokrát děkuji a přeji krásný den! M.N.

Odpovídá: Lukáš Kovanda

Nedomnívám se, že konkrétně tuto Češku brexit nějak zásadně postihne. Je v Británii zjevně usazená. Nebude v zájmu britské vlády jakkoli postupovat proti těmto lidem, kteří jsou pro zemi evidentně přínosem.

18. 1. 2017
Ptá se: Pavel

Osobně si myslím že EU je Titanikem který právě minul ledovec. Tak velkou ekonomickou díru po odchodu VB nezalepí. Všichni víme ze správ že s německou ekonomikou to jde z kopce. Osobně očekávám brzký rozpad EU, co si myslíte vy ? Děkuji Pavel

Odpovídá: Lukáš Kovanda

To je otázka za milion. S odchodem Británie z EU se však Unie razantně promění. Ještě silnější slovo získají Němci. A také další velké země, Francie, Španělsko, Itálie a také Polsko. ČR ztrácí v Británii spojence, který stál po našem bokem v řadě zásadních diskusí v rámci EU, například v otázce kvót pro přidělování imigrantů. Z tohoto hlediska brexit určitě není pro ČR dobrou zprávou.

18. 1. 2017
Ptá se: Alena Čechová

dobrý den, jak předpokládáte, že to dopadne s britskými firmami u nás (marks and Spencer, tesco), odejdou z Česka nebo zůstanou?

Odpovídá: Lukáš Kovanda

Do jejich rozhodování zasahují také další faktory. Mají schopné a dobře placené lobbisty, kteří nakonec pomohou prosadit formu brexitu, která jen minimálně poškodí jejich zájmy. Proto byla včerejší reakce trhů pozitivní, když premiérka Mayová oznámila, že finální podobu dohody mezi EU a Británií budou muset posvětit obě komory britského parlamentu. Lobbisté tak získávají širší okruh zákonodárců, na které mohou - a budou - v rámci lobbingu během celého procesu a negociací o brexitu působit. Velké nadnárodní společnosti, jako ty, které jmenujete, si tak s vyšší pravděpodobností účinně ochrání své zájmy.

18. 1. 2017
Ptá se: Rychetská

Dobrý den, syn pracuje v Británii již 6 let. Bude tlak z britské strany o ukončení pracovních poměrů zaměstnanců a osob z jiných zemí, které v Británii pracují a podnikají? Jak na tom budou co se týče zdravotní péče ? Budou mít stejná práva jako rodilí občané ? Jak to bude do budoucna s pracovním povolením ?

Odpovídá: Lukáš Kovanda

To záleží na tom, v jakém oboru Váš syn pracuje. Pokud třeba ve financích nebo IT, nebál bych se o něj. Pokud pracuje jako číšník nebo sklízí ovoce na farmě, podmínky se mohou ztížit. Ale až někdy v roce 2020 či možná i později. Kabinet premiérky Mayové se však bude snažit předně omezit imigraci budoucí, nikoli tolik tu již stávající. Nemyslím si, že se nakonec něco opravdu zásadního pro Vašeho syna změní. Ale vyjednávání teprve začnou, potrvají dva, tři, čtyři, možná i více let.

18. 1. 2017
Ptá se: David

Mayová prohlásila, že v případě selhání vyjednávání se pokusí změnit VB v "evropský Singapur" a začne konkurovat EU atraktivnější daňovou politikou. Má takový model možnost uspět, případně ohrozit vznikající společnou daňovou politiku v EU?

Odpovídá: Lukáš Kovanda

Je to forma nátlaku na EU, snaha vylepšit si vyjednávací pozici před náročnými negociacemi. Je to až moc průhledné. Pro Británii jde evidentně přinejlepším až o "second best" řešení, jinak by jí tolik nešlo o dohodu s EU. Principálně ale proti Británii jakožto daňovému ráji vůbec nic nemám. Ostatně Lucembursko nebo Nizozemí, státy EU, jsou rovněž svého druhu daňové ráje. Třeba Lucembursku to nesmírně svědčí, stačí se podívat, v jakých autech tam lidé jezdí.

18. 1. 2017
Ptá se: Silwio Bek

Dobry den. Potvrdi se i znovuzavedeni cla?

Odpovídá: Lukáš Kovanda

Na cla podle mě nedojde. Vždyť celní unii s EU má třeba i takové Turecko. Proč by ji neměla mít Británie?

18. 1. 2017
Ptá se: Martina S

Dobrý den. Rada bych se zeptala, Jaky do pad bude mit Brexit na dovoz vyrobku z Velke Britanie pro firmy I jednotlivc. Dekuji

Odpovídá: Lukáš Kovanda

Záleží na tom, jakou formu obchodních a ekonomických vztahů si EU a Británie dojednají. Uvidíme zhruba v roce 2020. Osobně si myslím, že nepůjde o přílišnou změnu proti současné situaci.

Děkuji Vám všem, vážení návštěvníci tohoto chatu, za otázky. Přeji hezký den.

 

Právě se děje

Další zprávy