Do Sazky už přišel rozrušený muž, výherce 126 milionů

Zdeněk John
16. 10. 2013 11:25
Rekordní výhra v Euromilionech byla dílem několikanásobné náhody.
Multimilionáře Sazka zahrne penězi - nikoliv tak, jak vidíte na snímku, ale prostším způsobem. Dostane zálohu 350 tisíc a zbytek na účet.
Multimilionáře Sazka zahrne penězi - nikoliv tak, jak vidíte na snímku, ale prostším způsobem. Dostane zálohu 350 tisíc a zbytek na účet. | Foto: Isifa / Thinkstock

Praha - V sídle pražské Sazky přivítali největšího šťastlivce, jakého v historii loterijního gigantu poznali, a to včetně časů někdejšího ředitele Aleše Hušáka. Ještě nikdo nikdy nevyhrál tolik peněz jako v úterý ve hře Euromiliony výherce - 126 milionů korun. Je jím muž, který vsadil v Praze v jedné z blíže nespecifikovaných trafik. Pro peníze si přišel velmi rychle - hned druhý den dopoledne. Z centrály loterijní firmy odešel se zálohou 350 tisíc korun.

"Byl nervózní, nebo spíše rozrušený, ale to je pochopitelné v jeho situaci," řekl Aktuálně.cz mluvčí Sazky Václav Friedmann.

Je to vlastně paradox. Na výrobu milionářů má Sazka zavedenější soutěž zvanou Sportka, z níž si téměř každý týden někdo odnese díky výhře šestimístnou sumu. Ale nejvyšší výhru jednotlivce v historii trefil kdosi v Euromilionech, tedy v soutěži, kde se obvykle vyhrávají nicotné stokorunové, maximálně tisícikorunové sumičky. Dokonce i desetitisícové výhry jsou tady v absolutní menšině - a najednou někdo trefí superjackpot s nejvyšší výhrou, jaká tu kdy byla.

Vede k ní několikanásobná náhoda. Už způsob, jakým zmíněný výherce vsadil. Zvolil náhodný tip, tedy čísla za něj vybral počítač. Vsadil pouhých pár hodin před losováním, tedy vlastně na poslední chvíli. Do hry vložil 180 korun - a každou jednu z nich tím zmnožil 700 000x.

Peníze, které vyhrál, nepodléhají dani.

Tajní výherci

Sazka úzkostlivě tají totožnost výherců, to je známo - musí to udělat kvůli loterijnímu zákonu.  O dosud nejvyšší výhře ve sportce se ví jen tolik, že ji získal před deseti lety muž, ženatý a středního věku. Na účtu mu přistálo téměř 113 milionů korun.

"V Sazce znají identitu výherců vysokých částek pouze dva zaměstnanci. Generální ředitel mezi nimi není," řekl nedávno Aktuálně.cz někdejší mluvčí Sazky Václav Jalovecký.

Jeden z bývalých zaměstnanců Sazky poté kontaktoval redakci a řekl, že takhle to je jen teoreticky. Už tím, že výherce musí osobně přijít do budovy Sazky, kam se vstupuje za výrazně zvýšených bezpečnostních opatření a každý musí prozradit svou identitu, okruh lidí, kteří výherce poznají, bude nakonec větší.

Nešťastný milionář z Čelákovic

Jen dvakrát v historii jsme se o novopečených milionářích dozvěděli víc. V roce 2011, kdy vrcholil finanční pád staré Sazky, neměl její tehdejší šéf Aleš Hušák na to, aby vyplatil 103 milionů za uhádnutou šestici čísel 6,13,23,25,37,42. Ministerstvo financí začalo řízení, v němž Sazce reálně hrozilo odnětí licence. Kvůli těmto potížím se smazala - částečně - anonymita výherce. Byl jím mladý pár z jihu Čech, který nakonec své peníze dostal ve splátkách. Každé pondělí mu na konto přistálo několik milionů, tak to šlo několik týdnů.

Jediný skutečně známý výherce velké částky - šlo o 3,3 milionu korun - se odhalil sám. Nešťastník z Čelákovic u Prahy přihlásil svou výhru jako pohledávku za zkrachovalou Sazkou a do insolvenčního rejstříku nadiktoval své jméno i adresu, ačkoliv nemusel. Jeho příbuzná pak volala do redakce Aktuálně.cz a požádala, aby jméno z článku zmizelo (proto v něm dnes najdete jen iniciály M. Ch.).

Už dnes může padnout další rekord - ve sportce se hraje o 407 milionů.

Abyste měli teoretickou šanci vyhrát tyto peníze, musíte vsadit nejméně 170 korun (plnou sázenku i doplňkovou hru).

 

Právě se děje

Další zprávy