Co se to děje v Evropě? List Wall Street Journal vysvětluje

ČTK ČTK
22. 1. 2015 21:36
List The Wall Street Journal zveřejnil na svém blogu seznam pěti klíčových otázek o tzv. kvantitativním uvolňování, jež se rozhodla zahájit Evropská centrální banka.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Frankfurt/New York - Evropská centrální banka (ECB) se rozhodla zahájit takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky, které spočívá v tisknutí nových peněz a nákupech vládních dluhopisů. List The Wall Street Journal v této souvislosti zveřejnil na svém blogu seznam pěti klíčových otázek o kvantitativním uvolňování.

O jak velký program jde?

Evropská centrální banka se rozhodla použít nástroj, který již využily centrální banky USA, Japonska a Británie. ECB bude nejméně do září 2016 nakupovat mix vládních a jiných dluhopisů v měsíčním objemu 60 miliard eur. K nákupům bude využívat čerstvě natisknuté peníze. Cílem tohoto kroku je zastavit pokles spotřebitelských cen, který začal loni v prosinci, a zvýšit inflaci na cílovou hodnotu těsně pod dvě procenta.

Co je to kvantitativní uvolňování měnové politiky?

Je to alternativní nástroj měnové stimulace, ke kterému centrální banky sahají v době, kdy úrokové sazby dosáhnou nuly. Motorem této politiky je snižování dlouhodobých úrokových sazeb, což následně podporuje investice, jejichž objem je teď v eurozóně velmi nízký. Je to zároveň signál spotřebitelům a podnikatelům, že centrální banka je rozhodnuta dosáhnout vytyčeného inflačního cíle. Zvýšení inflačních očekávání je další způsob, jak snížit reálné úrokové sazby.

Souhlasil s tím každý?

Pětadvacetičlenná Rada guvernérů ECB nenahlížela na novou politiku jednotně. Ačkoli podrobnosti hlasování nebudou zveřejněny, je pravděpodobné, že dvojice německých členů rady byla proti. Němečtí představitelé nevěří, že eurozóně hrozí deflace. Zároveň se obávají, že kvantitativní uvolňování měnové politiky je pro centrální banku způsob, jak financovat vládní deficity. Něco takového je v největších členských zemích tabu. Německo má také strach, že kvantitativní uvolňování sníží tlak na vlády, aby provedly bolestivé hospodářské reformy.

Jak bude nákup dluhopisů fungovat?

Každá z 19 centrálních bank eurozóny bude nakupovat dluhopisy vydané svými vládami, za tyto dluhopisy pak ponese riziko, pokud je vláda nebude schopna splatit. To by mělo zabránit situaci, že na daňové poplatníky jedné země dolehnou dluhové problémy země jiné. Podle kritiků tento postup ale zpochybňuje soudržnost eurozóny a podtrhuje hluboké rozdíly v oblasti jednotné měny.

Jak to ovlivní oživení ekonomiky?

Kvantitativní uvolňování může okamžitě pomoci s ekonomickým oživením eurozóny tím, že sníží hodnotu eura proti ostatním hlavním měnám, nebo alespoň zajistí, že znehodnocování měny, které začalo v květnu loňského roku, se nezvrátí. To by mohlo pomoci vývozcům a zvýšit produkci, rovněž by to mohlo pomoci zvýšit inflaci tím, že zdraží zboží a služby z dovozu, jejichž ceny se vyjadřují v eurech.

 

Právě se děje

Další zprávy