Co přinesl vstup do EU českému zemědělství? Klady i zápory přehledně

Radim Klekner
30. 6. 2018 11:40
Vstup do Evropské unie a napojení na Společnou zemědělskou politiku (CAP) výrazně přispěly ke stabilizaci agrosektoru v ČR. Vedly k zastavení propadu hospodářského výsledku odvětví a od roku 2011 k jeho pozvolnému a trvalému růstu. Přinesly ale i útlum živočišné produkce a nárůst dovozů.
Euro (Ilustrační foto)
Euro (Ilustrační foto) | Foto: Reuters

Unijní dotace

Po vstupu do EU mohli čeští zemědělci výrazně těžit z evropských dotací do agrárního sektoru. Ten by bez přímých plateb z unijního rozpočtu byl od roku 2008 trvale ve ztrátě.

Loni připadalo na 100 korun zemědělské produkce 28,5 koruny dotací. Jejich celková výše dosáhla 32,5 miliardy korun.

Česko překročilo unijní průměr dotací vyplácených na hektar obhospodařované půdy již v roce 2008, kdy dosáhly 342 eur/ha (průměr EU byl v témže roce 336 eur/ha). V následujícím období se objem dotací pohyboval na unijním průměru.

V letech 2014-2020 tak získalo české zemědělství téměř 3,5 miliardy eur na dotacích. Z toho šlo 2,3 miliardy eur (96 miliard korun) z unijních zdrojů a 1,2 miliardy eur (34 miliard korun) z českého rozpočtu.

Objem prostředků se v budoucnu sníží kvůli odchodu Británie a opatřením proti migraci a ochraně vnějších hranic. Až doposud šlo do zemědělství čtyřicet procent rozpočtu unie.

 

Právě se děje

Další zprávy