Co přinesl rok s EET? Projděte si čísla a anketu mezi ekonomy i podnikateli

Jiří Hovorka Ekonomika Jiří Hovorka, Ekonomika
1. 12. 2017 9:10
Před rokem odstartovala první fáze elektronické evidence tržeb. Kolik se zapojilo podnikatelů a kolik sankcí už padlo? Přinesla EET do rozpočtu více peněz? A jak ji hodnotí sami podnikatelé?

První rok s EET

Servírka pražské kavárny Neustadt Marie Sojková ukazuje ministru financí Andreji Babišovi, jak rychle zvládá vytisknout účtenku EET.
Servírka pražské kavárny Neustadt Marie Sojková ukazuje ministru financí Andreji Babišovi, jak rychle zvládá vytisknout účtenku EET. | Foto: Martin Ťopek

Přesně před rokem - 1. prosince 2016 - začala první fáze elektronické evidence tržeb (EET), kterou prosadila vláda vedená Bohuslavem Sobotkou na návrh ministerstva financí v čele s Andrejem Babišem.

Po stravovacích a ubytovacích službách se od března 2017 přidali i obchodníci. V současnosti je do EET zapojeno zhruba 160 tisíc podnikatelů, kteří zaevidovali okolo 3,5 miliardy účtenek.

Podle finanční a celní správy přinesla evidence od ledna do konce září jen na dani z přidané hodnoty do rozpočtu navíc 3,2 miliardy korun a za celý rok to může být přes pět miliard korun. Celkový přínos EET pro všechny daňové příjmy je do budoucna ministerstvem financí odhadován na 18 miliard korun za rok.

 

Právě se děje

Další zprávy