Co dostáváte navíc k platu? Průzkum benefitů ukázal, že firmy nejvíce přispívají na jídlo a důchod

Ekonomika Ekonomika
16. 1. 2017 20:00
Nejoblíbenějším benefitem mezi zaměstnavateli je příspěvek na stravování, dále příspěvek na penzijní či životní pojištění a náhrada mzdy při překážkách v práci. Na stravenky nicméně přestávají zaměstnanci postupně slyšet a lákají je jiné odměny.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha – Drtivá většina českých firem nabízí svým zaměstnancům alespoň jeden benefit ke mzdě. Průměrně poskytuje každý zaměstnavatel osm benefitů. Ukázal to průzkum společnosti Trexima, kterého se loni zúčastnilo více než tisíc společností.

Nejoblíbenějším benefitem mezi zaměstnavateli byl v roce 2016 příspěvek na stravování ve formě stravenek nebo vlastního stravovacího zařízení. "Poskytovalo ho 71 procent zaměstnavatelů mzdové sféry. Zmíněný benefit je specifický i tím, že je poskytován u většiny zaměstnavatelů plošně," říká Kateřina Duspivová, analytička Treximy.

Pozn: Náhrada mzdy při překážkách v práci je benefitem, pokud jde o překážku na straně zaměstnance. DPN je zkratkou pro dočasnou pracovní neschopnost.
Pozn: Náhrada mzdy při překážkách v práci je benefitem, pokud jde o překážku na straně zaměstnance. DPN je zkratkou pro dočasnou pracovní neschopnost. | Foto: Trexima

Mezi další oblíbené benefity loni patřily příspěvek na penzijní či životní pojištění, příspěvek na vzdělávání, dovolená nad rámec zákona, pružná pracovní doba, příspěvek při významných událostech nebo pracovních výročích, poskytnutí placeného pracovního volna při překážkách v práci na straně zaměstnance či využívání služebního vozidla pro soukromé účely.

Řada z těchto odměn ale není ve firmě nabízena plošně – nárok na ně tedy nemají všichni zaměstnanci. "Šetření ukázalo, že mezi selektivně poskytované benefity patří především služební auta pro soukromé účely, pružná pracovní doba, možnost práce z domova (home office), ale i příspěvek na penzijní a/nebo životní pojištění," doplňuje Duspivová.

Jako benefit či zaměstnaneckou výhodu byl v průzkumu označen výdaj související s péčí o zaměstnance, který zaměstnavatel vynakládá nad rámec svých základních (zákonných) povinností. Nikoliv tedy například takzvané ochranné nápoje nebo vybrané vzdělávací kurzy.

Stravenky už tolik netáhnou

Na stravenky nicméně přestávají čeští a slovenští zaměstnanci postupně slyšet. Podle výzkumu společnosti Wincott People je více než příspěvek na jídlo láká například extra dovolená, absence přesčasů, auto pro osobní potřeby či zvyšování kvalifikace.

Stravenky řeší při přechodu na nové místo jen 1,3 procenta Čechů, zatímco třeba home office je důležitý pro zhruba 15 procent Čechů.

Možnost končit pravidelně o půl čtvrté či páté odpoledne bez dalších přesčasů je pro třetinu Čechů tak důležitým faktorem, že jsou kvůli němu ochotni se vzdát části své mzdy.

Vice jak čtvrtina Čechů by se tak raději smířila s poklesem platu o pět procent a 7,4 procenta by kvůli jasné možnosti si plánovat odpoledne bylo ochotno jít s platem dolů o desetinu.

 

Právě se děje

Další zprávy