Co dělá Váš počítač, když ho nepoužíváte? Může pomáhat

CSR fórum
23. 3. 2011 12:39
Czech National Team patří s 9 000 členy mezi největší sdružení tohoto typu na světě

Praha - Nejrozsáhlejší veřejná humanitární síť na světě World Community Grid (WCG) má také českého oficiálního partnera.

Je jím občanské sdružení Czech National Team (CNT), který v Česku sdružuje příznivce tzv. distribuovaných výpočtů a je s více než 9 tisíci členy jedním z největších sdružení tohoto typu na světě.

Členové CNT v rámci projektu World Community Grid podporují zejména vývoj léků na svalovou dystrofii.

"Podpořit právě tento výzkum jsme se rozhodli poté, co jsme kvůli onemocnění dystrofií ztratili člena týmu a blízkého kamaráda Michala Pavelku," vysvětluje zakladatel CNT Dušan Vykouřil.

Czech National Team sestrojil na Pavelkovu počest extrémně výkonný počítač, jehož hlavním úkolem je zpracovávat data potřebná při hledání léčebných metod svalové dystrofie. Pro humanitární projekty WCG již "odpracoval" 800 let výpočetního času.

World Community Grid (WCG) vznikl na základě spolupráce společnosti IBM a United Device. Síť umožňuje vědcům využívat volnou kapacitu přes 1, 6 milionu počítačů více než 500 tisíc dobrovolníků z 80 zemí světa.

Vědečtí pracovníci tak mají jedinečnou příležitost využívat výkon na úrovni superpočítače, který by pro ně za jiných okolností nebyl dostupný. Díky projektu World Community Grid je výkon odpovídající 15. nejvýkonnějšímu počítači světa přístupný zdarma a specialistům napomáhá významné humanitární výzkumy výrazně urychlit.

Od svého spuštění v roce 2004 poskytl WCG humanitárnímu výzkumu už bezmála 390 000 let výpočetního času.

Zájemci, kteří chtějí volnou kapacitu svých počítačů věnovat humanitárním projektům, se mohou zaregistrovat na adrese www.worldcommunitygrid.org.

Tento materiál vznikl v rámci společného projektu Aktuálně.cz a CSR fórum - webového magazínu Byznys a společnost.

Sekce chce informovat o světě firem, neziskových organizací, trendech v CSR a společenské odpovědnosti vůbec.

 

Právě se děje

Další zprávy