Cílová stanice bankrot? Řecko míří od záchrany k záchraně

Pavla Adamcová Jiří Hovorka Pavla Adamcová, Jiří Hovorka
4. 6. 2015 16:00
Řecká vláda už čtyři měsíce jedná s věřiteli o reformách, které musí zavést. Proč to tak dlouho trvá a co lze dál čekat? Online deník Aktuálně.cz odpovídá.

2. Proč je 5. červen důležitý termín? Ve hře je bankrot

Makléř Thomas Holler reaguje na pokles akcií na burze ve Frankfurtu. Evropské akcie se ve středu 8. října propadly zhruba o 7 procent, jedná se o největší propad za 5 let
Makléř Thomas Holler reaguje na pokles akcií na burze ve Frankfurtu. Evropské akcie se ve středu 8. října propadly zhruba o 7 procent, jedná se o největší propad za 5 let | Foto: Reuters

Parlamentní mluvčí vládní strany Syriza Nikos Filis se nechal slyšet, že Řecko v pátek neuhradí MMF splátku dluhu, pokud se s věřiteli na podmínkách nedohodne. Vláda podle něj raději uspořádá předčasné volby, než aby s věřiteli uzavřela nepřijatelnou dohodu.

Pokud Řecko v pátek požadovaných 300 milionů eur zaplatí, koupí si tím podle analytiků další čas na vyjednávání.

Pokud nezaplatí, dostane se podle listu Financial Times do platební neschopnosti, což může zničit poslední zbytky důvěry investorů vůči Řecku. Ještě to ale neznamená technicky státní bankrot. "MMF vyhlásí splátku za neproplacenou až tehdy, když peníze na účet nedorazí do 30 dní," upozorňuje analytik X-Trade Brokers Kamil Boros.

Na základě tohoto prohlášení eurozóna může (anebo nemusí) požádat Řecko o okamžité splacení dluhu. "To by samozřejmě způsobilo tvrdý bankrot. Záleželo by ovšem na tom, jak se k tomu eurozóna postaví," dodává Boros.

 

Právě se děje

Další zprávy