Nejbohatším člověkem světa už není Bill Gates. Vystřídal ho zakladatel Amazonu

ČTK ČTK, Jaroslav Krejčí
Aktualizováno 27. 7. 2017 17:33
Zakladatel internetového obchodu Amazon Jeff Bezos se stal nejbohatším člověkem světa. Přitom na začátku letošního roku byl podle agentury Bloomberg až čtvrtým. Na čele vystřídal zakladatele softwarové společnosti Microsoft Billa Gatese.
Jeff Bezos
Jeff Bezos | Foto: Reuters

New York - Zakladatel internetového obchodu Amazon Jeff Bezos se stal nejbohatším člověkem světa. Na tomto postu vystřídal zakladatele softwarové společnosti Microsoft Billa Gatese. Informoval o tom server finanční televize CNBC. Vychází z propočtů na základě růstu ceny akcií Amazonu, podle nichž hodnota Bezosova majetku překročila 90 miliard dolarů (dva biliony korun).

Jeff Bezos předběhl Billa Gatese také podle průběžného žebříčku magazínu Forbes. Jeho jmění Forbes aktuálně odhaduje na 90,3 miliardy dolarů a jen během čtvrtka se zvýšilo přibližně o miliardu. Jmění druhého Gatese, který se držel na špičce žebříčku od května 2013, je odhadováno na 90 miliard.

Aktuální žebříček časopisu Forbes:

Jméno Jmění Obor podnikání Země
Jeff Bezos 90,3 mld. USD zakladatel Amazonu USA
Bill Gates 90 mld. USD zakladatel Microsoftu USA
Amancio Ortega 83,2 mld. USD vlastník Inditexu (např. Zara) Španělsko
Warren Buffett 74,3 mld. USD investor, Berkshire Hathaway USA
Mark Zuckerberg 72,9 mld. USD zakladatel Facebooku USA

Zdroj: Forbes.com 

Na začátku letošního roku byl přitom Bezos až čtvrtým nejbohatším člověkem světa, upozorňuje agentura Bloomberg.

Třiapadesátiletý Bezos vlastní zhruba 17 procent akcií Amazonu. Hodnota akcií Amazonu ve čtvrtek překonala 1060 dolarů za kus a je nejvyšší v historii, když se od začátku roku zvýšila již o více než 40 procent. Rekordní je tak i tržní hodnota firmy - ve středu překonala hranici 500 miliard dolarů. Vyšší tržní kapitalizaci už mají z amerických firem, s jejichž akciemi se veřejně obchoduje, pouze Apple, Alphabet (mateřská společnost Googlu) a Gatesův Microsoft.

Amazon je největším internetovým obchodem na světě. Firma zahájila internetový prodej v roce 1995 a zpočátku nabízela především knihy. Na burzu vstoupila v roce 1997 s cenou 18 dolarů za akcii. V současnosti cena jejích akcií přesahuje 1000 dolarů, do roku 2000 firma provedla třikrát štěpení akcií.

 

Právě se děje

Další zprávy