ČNB znovu zasáhla. Za obranu slabé koruny utratila další miliardy

Radek Bednařík
11. 11. 2015 11:51
ČNB nejspíše v pátek utratila dalších několik miliard korun, aby udržela korunu na stejné úrovni vůči euru jako poslední dva roky. Centrální banka ve čtvrtek změnila styl své komunikace a sdělila, že se ukončení režimu slabé koruny pravděpodobně posouvá na období kolem konce roku 2016. ČNB od července do září utratila na měnovém trhu s českou měnou kolem 190 miliard korun.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Česká národní banka v pátek 6. listopadu nejspíše za obranu kurzu české měny utratila dalších několik miliard korun. Centrální banka brání hranici 27 Kč za euro od listopadu 2013, kdy měnu oslabila kvůli obavám z trvalého poklesu cen.

"Na základě vývoje celkové likvidity českého bankovního sektoru se domníváme, že ČNB v pátek pravděpodobně intervenovala v objemu jednotek miliard korun," potvrdil dnes Jakub Seidler, hlavní ekonom ING Bank.

Dokud ČNB nevydá oficiální statistiky o svých devizových obchodech, které ale vychází s dvouměsíčním zpožděním, nemůže to prý Seidler sdělit zcela jistě.

"Nicméně vzhledem k vývoji kurzu koruny vůči euru v pátek odpoledne, který se nacházel velmi blízko hranice 27 Kč za euro, a zároveň vzhledem k rychlé reakci guvernéra Singera, který v pondělí prostřednictvím svého blogu objasňoval změnu v komunikaci ČNB ohledně termínu ukončení režimu kurzového závazku, se lze domnívat, že centrální banka v pátek skutečně musela poprvé od začátku září opět intervenovat," myslí si Seidler.

Centrální banka ve čtvrtek 5. listopadu změnila styl své komunikace a sdělila, že se ukončení režimu slabé koruny pravděpodobně posouvá na období kolem konce roku 2016. Část trhu nicméně tomuto sdělení zcela nerozuměla a to způsobilo opětovný tlak spekulantů na kurz koruny, kteří ji opět začali ve větší míře nakupovat. Guvernér Miroslav Singer tak byl nucen v pondělí 9. listopadu napsat blog, kde rozhodnutí bankovní rady vysvětloval.

ČNB od července do září utratila na měnovém trhu s českou měnou kolem 190 miliard korun. Za ty nakoupila do rezerv zhruba 7 miliard eur. Hodnota devizových rezerv v současné době již činí 34 procent českého hrubého domácího produktu, což představuje částku přesahující 1,5 bilionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy