Z pražské burzy mizí silný titul. PPF stáhne akcie O2, centrální banka potvrdila cenu

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 7. 12. 2021 12:57
Skupina PPF Telco, která je s více než 90 procenty hlavním akcionářem O2 Czech Republic, obdržela souhlas ČNB s vytěsněním minoritních akcionářů. Výkupní cena jejich podílů bude 270 korun na akcii. Odkup prostřednictvím PPF banky by měl být dokončený do poloviny příštího roku. PPF to uvedla v tiskové zprávě.
Foto: ČTK

Skupina PPF plánuje plně ovládnout O2 a integrovat ji do své telekomunikační divize PPF Telecom Group. Součástí této divize jsou mobilní operátoři působící pod značkou Telenor v Maďarsku, Bulharsku a Srbsku a také infrastrukturní společnosti CETIN Group, které působí ve stejných zemích i v Česku.

"Cílem začlenění operátora O2 CR je konsolidace, respektive posílení pozice PPF Telecom Group na poli telekomunikačních služeb a infrastruktury ve střední a jihovýchodní Evropě," uvedl mluvčí PPF Leoš Rousek. Skupina si od změny slibuje zkvalitnění služeb zákazníkům a zjednodušení řízení své telekomunikační divize. O2 Czech Republic a její dceřiná společnost O2 Slovakia budou i nadále v Česku a na Slovensku působit pod značkou O2.

Podle portfolio manažera společnosti Cyrrus Tomáše Pfeilera cena odkupu splňuje všechny zákonné požadavky, takže ji z čistě právního hlediska je možné označit za adekvátní.

"Na druhou stranu titul ve svých portfoliích drží dlouhodobě řada drobných investorů i fondů kvůli stabilním dividendám. Tito investoři by v tom rádi pokračovali. Aby je PPF za nucený prodej kompenzovala, bylo by férové nabídnout vyšší cenu," uvedl Pfeiler.

Odchod O2 je podle Pfeilera také ranou pro reputaci pražské burzy, ze které se letos stahuje více titulů. "Tuzemský burzovní parket to činí méně atraktivním v očích emitentů nebo zahraničních investorů," upozornil.

V návaznosti na oznámení posílily akcie během rána o více než dvě procenta až na 270 korun, tedy na schválenou výkupní cenu. Z té ale následně ustoupily a pohybují se kolem 268 korun. "Dá se očekávat, že do dokončení transakce se bude cena pohybovat s lehkým diskontem pod schválenou výkupní cenou. Akcie se obchodují na nejvyšších cenách od června, kdy se konal zrychlený odkup akcií za cenu 264 korun, díky kterému PPF v O2 navýšila svůj podíl na více než 90 procent," řekl makléř WOOD & Company Vladimír Vávra.

 

Právě se děje

Další zprávy