ČNB nečekaně zvýšila úrokové sazby, koruna začala vzápětí prudce posilovat

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 6. 2. 2020 16:08
Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 2,25 procenta. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová. Jde o první zvýšení sazeb od loňského května. Analytici očekávali, že ČNB ponechá úrokové sazby beze změny.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jakub Plíhal

Guvernér ČNB Jiří Rusnok sdělil, že pro zvýšení úrokové sazby hlasovali čtyři její členové. Tři členové rady pak hlasovali pro ponechání úrokových sazeb beze změny. Podle Rusnoka se rozhodnutí opírá o novou makroekonomickou prognózu ČNB. "S ní je konzistentní nejprve nárůst domácích tržních sazeb následovaný jejich poklesem ve druhé polovině roku 2020," uvedl Rusnok.

"Koruna v reakci na rozhodnutí ČNB okamžitě prolomila hranici 25 CZK/EUR a dostala se na zhruba sedmileté maximum," upozornil analytik ČSOB Petr Dufek. Po čtvrthodině od oznámení rozhodnutí se koruna obchodovala dokonce za 24,92 Kč/EUR. Vyplývá to z údajů na webu Patria Online. Podle ekonoma ING Jakuba Seidlera jde o nejsilnější hodnotu od října 2012.

"ČNB trh překvapila. Zveřejnění výsledku měnového jednání bylo dnes opět odloženo, tentokrát o hodinu, což možné překvapení ze strany centrální banky naznačovalo. Obavy z vyšší inflace a ztráty kredibility ČNB tak zvítězily nad obavami ze zpomalující domácí ekonomiky a dalšími zahraničními riziky," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Seidler doplnil, že výše aktuální inflace nad třemi procenty je pro ČNB prohraná bitva a měnová politika se soustředí na inflaci v horizontu roku až roku a půl. "Inflační tlaky se tak mohly v nové prognóze ukázat jako trvalejší a silnější," dodal.

Rusnok ale nepředpokládá, že by musela ČNB kvůli vývoji inflaci ještě zvyšovat úrokové sazby. S dalším růstem sazeb nepočítá totiž ani nová prognóza centrální banky. Možné snížení úrokových sazeb v druhé polovině roku bude záležet na vývoji české i zahraniční ekonomiky.

Hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč upozornil, že prognóza ČNB doporučovala zvýšit úroky již v předchozích čtvrtletích, bankovní rada ale toto volání podle něj vyslyšela až nyní. "Domnívám se, že ČNB již letos své úroky dále nebude muset zvyšovat a repo sazba po zbytek setrvá na úrovni 2,25 procenta," uvedl.

"ČNB musela reagovat na zvyšující se inflaci. I když většina analytiků nepředpokládala, že ke zvýšení dojde už v únoru, bankéři překvapili. Jedná se tak o jasný signál, že je třeba rostoucí ceny krotit. Dá se očekávat, že nyní banky zdraží úroky úvěrů i navzdory silnému konkurenčnímu boji o klienty,"  dodala k tomu Jana Mücková, ředitelka investičního P2P trhu Bondster.

Podle Mückové pomalu odchází doba "levných" peněz. "Naopak zvýšení úroků potěší investory do půjček, kteří mohou očekávat vyšší výnosy," řekla Mücková.

ČNB zvýšila také lombardní sazbu, a to o 0,25 procentního bodu na 3,25 procenta. Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů. Diskontní sazbu, na kterou jsou například navázána penále za nesplácené úvěry nebo neuhrazené daně, rada zvýšila o 0,25 procentního bodu na 1,25 procenta.

Zasedání bankovní rady se zúčastnilo všech sedm jejích členů. Tisková konference po jednání rady začne v 15:15, kde guvernér ČNB Jiří Rusnok oznámí důvody dnešního rozhodnutí a představí novou makroekonomickou prognózu.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení. Zároveň zvyšují atraktivitu koruny pro investory a spekulanty a tlačí tak na posilování jejího kurzu.

Video: Lidé kupují na úvěr pomalu i hračky, dluhy rostou, krize musí přijít, předpovídá Ryba

Češi se chovají rizikově, mají bydlení na úvěr, auto na úvěr a na úvěr jezdí i na dovolenou, to není zdravé, upozorňuje ekonom Pavel Ryba. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy