ČNB vydala zlatou pamětní minci. Připomíná 1100 let od úmrtí kněžny Ludmily

ČTK ČTK
14. 9. 2021 11:51
Česká národní banka v úterý vydala zlatou minci v hodnotě 10 000 korun k připomenutí 1100 let od úmrtí české světice, kněžny Ludmily. Jde o zlatou minci s nejvyšší nominální hodnotou v aktuálním emisním období centrální banky pro roky 2021 až 2025. K dispozici je 12 300 mincí. Autorem mince je akademický sochař Zbyněk Fojtů. Informovala o tom Česká národní banka.
Česká národní banka vydala zlatou minci v hodnotě 10 000 korun k připomenutí 1100 let od úmrtí české světice, kněžny Ludmily.
Česká národní banka vydala zlatou minci v hodnotě 10 000 korun k připomenutí 1100 let od úmrtí české světice, kněžny Ludmily. | Foto: Česká národní banka

Nominální hodnota mince není totožná s prodejní cenou, která je vyšší a zohledňuje mimo jiné aktuální cenu zlata, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů. Například na stránkách České mincovny je u mince ve standardním provedení cena 46 090 korun.

Mince budou k dispozici ve dvojím provedení, která se liší povrchovou úpravou a zpracováním hrany. Ve špičkové kvalitě, která se vyznačuje vysoce leštěným mincovním polem, matovaným reliéfem a hladkou hranou, ČNB vydá 8500 mincí. Dalších 3800 mincí bude ČNB nabízet v běžném provedení s vroubkovanou hranou.

Zlatá mince věnovaná kněžně Ludmile je v pořadí čtvrtou pamětní mincí ČNB v tomto emisním období (2021-2025) a zároveň mincí s nejvyšší nominální hodnotou. Nominální hodnotu 10 000 korun bude mít v aktuálním emisním období ještě mimořádná stříbrná mince ke 100. výročí založení Velké Prahy, kterou ČNB vydá letos na konci listopadu.

ČNB vydala zlatou minci v hodnotě 10 000 korun k připomenutí výročí úmrtí kněžny Ludmily.
ČNB vydala zlatou minci v hodnotě 10 000 korun k připomenutí výročí úmrtí kněžny Ludmily. | Foto: Česká národní banka

Ludmila, manželka prvního historicky doloženého českého knížete Bořivoje I., byla babičkou a po smrti svého syna Vratislava také vychovatelkou knížete Václava, patrona českého národa a symbolu české státnosti. Její vliv na Václava byl jablkem sváru mezi ní a Václavovou matkou Drahomírou, na jejíž přání byla Ludmila 15. září 921 zavražděna na hradě Tetín, kde byla původně i pochována.

Po zvěstech, že nad jejím hrobem dochází k zázrakům, byly její ostatky na přání knížete Václava převezeny na Pražský hrad. Ve 12. století byla Ludmila jako první žena v českých dějinách svatořečena.

Lidé čekali na výroční mince. Fronta k ČNB měla téměř půl kilometru (video z roku 2019)

Lidé čekali na výroční mince. Fronta k ČNB měla téměř půl kilometru | Video: Blahoslav Baťa
 

Právě se děje

Další zprávy