Úvěry opět podraží. ČNB letos už popáté zvýšila hlavní sazbu, zhoršila i odhad růstu

ČTK Jaroslav Krejčí, ČTK
Aktualizováno 1. 11. 2018 14:52
Bankovní rada České národní banky zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 1,75 procenta. Jde tak o čtvrté zvýšení sazeb v řadě a celkově páté v letošním roce. Banka zároveň zhoršila odhad růstu ekonomiky pro letošní i příští rok.
ČNB opět zvyšuje úrokové sazby. Proč? Sledujte tiskovou konferenci

Důvodem zvýšení sazeb je podle analytiků tuzemský ekonomický vývoj. Výrazně rostou mzdy, koruna oslabuje a inflace je nad dvouprocentním cílem ČNB. nynější zvýšení sazeb by mělo být v letošním roce posledním. Příští rok ekonomové čekají další zvyšování sazeb. 

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

"Dnešní zvýšení sazeb, pokud bude vývoj tak, jak ho předpokládá prognóza, by v podstatě mělo stačit, pokud jde o závěr letošního roku," uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

"V kontextu vývoje tuzemské ekonomiky jsou současné kroky ČNB ve směru utahování měnové politiky žádoucí. Inflace zrychluje a v příštím roce by se měla přiblížit tříprocentní hranici. Zároveň koruna v poslední době neposiluje natolik rychle, jak se dříve předpokládalo," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Dvoutýdenní repo sazba, za kterou si komerční banky ukládají v ČNB přebytečné peníze, se tak dostala již na 1,75 procenta. Od sazeb ČNB se odvíjejí tržní úroky a tak rozhodnutí bude znamenat zdražení půjček pro podniky i domácnosti. Na druhou stranu úroky na běžných i spořících nadále zůstanou nízké až nulové, jelikož banky mají přebytek peněz.

ČNB zvýšila také lombardní sazbu, a to o 0,25 procentního bodu na 2,75 procenta. Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů. Diskontní sazba, na kterou jsou například navázány penále za nesplácené úvěry nebo neuhrazené daně, rada zvýšila o 0,25 procentního bodu na 0,75 procenta.

Vývoj 2T repo sazby od konce měnových intervencí

2017
6. dubna ukončeno umělé oslabování kurzu české měny vůči euru. ČNB do té doby oslabovala kurz nad úroveň 27 korun za euro
4. května beze změny
29. června beze změny
3. srpna růst o 0,20 bazických bodů na 0,25 procenta
27. září růst o 0,25 bazických bodů na 0,50 procenta
2. listopadu beze změny
21. prosince beze změny

2018
1. února růst o 0,25 bazických bodů na 0,75 procenta
29. března beze změny
3. května beze změna
27. června růst o 0,25 bazických bodů na 1,00 procenta
2. srpna růst o 0,25 bazických bodů na 1,25 procenta
26. září růst o 0,25 bazických bodů na 1,50 procenta
1. listopadu růst o 0,25 bazických bodů na 1,75 procenta

Útraty rostou, ceny se zvyšují

Centrální banka se zpřísňováním měnové politiky snaží omezovat inflační tlaky, které vyvolává hlavně rychlý růst příjmů českých domácností, do značné míry způsobený rekordně nízkou nezaměstnaností a nedostatkem volných pracovních sil na trhu práce. Navíc dochází k poměrně vysokému růstu platů ve veřejném sektoru.

Díky vyšším útratám domácností si mohou podnikatelé dovolit zvyšovat ceny a mimo jiné si tak kompenzovat rostoucí náklady, ať už na mzdy nebo třeba energie.

Nad dvouprocentním inflačním cílem ČNB se růst spotřebitelských cen pohyboval posledních pět měsíců. Naposledy v září činil meziroční nárůst 2,3 procenta. A tempo růstu cen zboží a služeb by nemělo podle ekonomů polevovat ani v dalších měsících a nadcházejícím roce.

"Letošní mizerná úroda bude zvyšovat ceny potravin, zatímco ceny pohonných hmot jsou taženy zdražováním ropy na světových trzích," uvedli ve své aktuální prognóze některé z důvodů ekonomové Komerční banky. Na začátku roku se navíc očekává skokový růst cen elektřiny.

Zvyšování sazeb bude pokračovat i v příštím roce

V rozhodování centrálních bankéřů v čele s Rusnokem sehrál důležitou roli také vývoj kurzu české měny. Koruna je v posledních měsících vůči euru i dolaru slabší, než se čekalo. Přitom její zpevňování mělo tlumit dopad dovozních cen na tuzemskou inflaci.

Podle ekonomů by měla ČNB pokračovat ve zvyšování sazeb i v roce 2019. "Domníváme se, že kombinace neposilující koruny kompenzující tlaky z pomalejšího hospodářského růstu a vyšší ceny energií, by mohly ČNB dohnat k navýšení o dalších 75 bazických bodů až na 2,5 procenta na konci roku 2019," uvedl před pár dny například hlavní ekonom Citibank Jaromír Šindel.

Růst českého hospodářství bude pomalejší

ČNB zároveň v nové prognóze zhoršila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 3,1 procenta a pro příští rok na 3,3 procenta. V předchozí srpnové prognóze centrální banka počítala letos s růstem ekonomiky o 3,2 procenta a příští rok o 3,4 procenta.

Zároveň banka v nové prognóze očekává, že průměrný kurz koruny letos bude 25,60 Kč/EUR a příští rok posílí na průměrných 24,70 Kč/EUR. V předchozí srpnové prognóze ČNB letos počítala s kurzem 25,50 korun za euro a příští rok s 24,60 Kč/EUR. V roce 2020 by měla koruna podle ČNB posílit na průměrných 24,20 Kč/EUR.

V případě inflace ČNB odhad pro čtvrté čtvrtletí příštího roku zvýšila na 2,2 procenta. V srpnu počítala se dvěma procenty. Pro první čtvrtletí 2020 odhad banka zvýšila na 2,1 procenta z předchozích dvou procent.

 

Právě se děje

Další zprávy