Kouzlení s velikostí písma a problikáváním. Směnárny zkoušely v Praze opět nové triky

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
21. 12. 2019 12:25
Společnost Stella trade, která v Praze provozuje několik směnáren, dostala od České národní banky (ČNB) pokutu 300 000 korun. Špatně totiž informovala o nabízených kurzech.
Foto: Jakub Plíhal

Způsob informování o kurzech mohl podle ČNB zákazníky svádět k domněnce, že pro ně platí výhodnější podmínky směny. Tím firma porušila zákon o směnárenské činnosti.

Pobočky společnosti Stella trade v Řeznické, Jilské a Husitské ulici využívaly podle ČNB na přelomu let 2017 a 2018 ke zveřejnění údajů o kurzech obrazovky, na kterých byla vedle kurzovního lístku uvedena i výrazně výhodnější nabídka platná při výměně vyšších částek. Podle ČNB byly obě tabulky na monitoru umístěny tak, že zájemce o směnu mohl nabýt dojmu, že pro něj platí výhodnější kurz.

Zvýhodněná nabídka byla navíc graficky výraznější než řádný kurzovní lístek. "Výraznější podbarvení v kombinaci s velikostí informace o poplatku a jeho problikáváním odvádělo pozornost zákazníků od směnných kurzů uvedených na kurzovním lístku k výhodnější nabídce směnných kurzů," konstatuje ČNB.

Centrální banka proto koncem letošního května zahájila se společností Stella trade správní řízení a uložila jí pokutu 300 000 Kč. Firma také musí zaplatit 1000 korun jako náhradu nákladů na přestupkové řízení.

 

Právě se děje

Další zprávy