ČNB bude dál držet slabou korunu, úrokové sazby zůstávají beze změny

ČTK ČTK
Aktualizováno 24. 9. 2015 14:51
Bankovní rada České národní banky bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz koruny poblíž hodnoty 27 Kč/EUR. Ty nehodlá opustit dříve než ve druhém pololetí 2016, potvrdil na tiskové konferenci guvernér banky Miroslav Singer. Základní úrokovou sazbu banka ponechala na 0,05 procenta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Bankovní rada České národní banky (ČNB) bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz koruny poblíž hodnoty 27 Kč/EUR. Zároveň dnes nechala úrokové sazby na historických minimech.

"Potřeba udržovat výrazně uvolněné měnové podmínky i nadále přetrvává," uvedl na dnešní tiskové konferenci guvernér ČNB Miroslav Singer. Kurz koruny se podle něj tedy bude pohybovat na hladině 27 Kč/EUR nebo slabší přinejmenším do poloviny roku 2016.

Bankovní rada dnes podle Singera debatovala jak možnost prodloužit režim intervencí, tak i možnost zavést záporné úrokové sazby. "Zdá se nám, že závazek je na dostatečně dlouhou dobu a na to posunutí je dost času," uvedl. U záporných úrokových sazeb zatím podle Singera vývoj nevyžaduje jejich zavedení. "Nevylučujeme je, ale je to nástroj, který vyžaduje specifické okolnosti," uvedl.

Základní úroková sazba nyní činí 0,05 procenta. Devizové intervence spustila ČNB v listopadu 2013. Rozhodnutí o zachování sazeb bylo jednomyslné, detaily rozhodnutí o intervenčním režimu ČNB nezveřejňuje.

Zároveň bude podle Singera třeba na dalším měnovém zasedání bankovní rady v listopadu, které se bude zabývat i novou prognózou, třeba zhodnotit nynější příznivý vývoj ekonomiky společně s deflačními tlaky, které se do ekonomiky dostávají ze zahraničí. Mezi rizika, která by mohla tlumit růst cen, podle guvernéra patří vývoj cen potravin, pohonných hmot a regulovaných cen energií. Dalším faktorem může být utlumenější cenový vývoj v globální ekonomice. Naopak mezi rizika ve směru růstu cen patří rychlejší růst tuzemské ekonomiky a vyšší růst mezd.

"I když ekonomika roste více, než byly první předpoklady, tak ČNB zachovává kontinuitu ve svých rozhodnutích a na své strategii nic nemění. Je to částečně dané i tím, že inflace je stále spíše u nuly než poblíž inflačního cíle," říká Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit.

Bankovní rada dnes zopakovala, že závazek ohledně kurzu koruny považuje za jednostranný. To znamená, že ČNB nepřipustí posílení kurzu na úrovně, které by už nebylo možné interpretovat jako "poblíž hladiny 27 Kč/EUR". Takovému posílení ČNB brání automatickými a potenciálně neomezenými intervencemi, tedy prodejem korun a nákupem cizích měn.

Při oslabení koruny nad 27 korun za euro ČNB nechá kurz pohybovat podle nabídky a poptávky na devizovém trhu.

Devizové intervence spustila ČNB kvůli obavě z deflace. Na trhu zpočátku centrální banka působila jen několik dnů a nakoupila devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun, tedy asi sedm miliard eur. Následně kurz nad 27 korunami za euro držel trh.

Během posledních měsíců se koruna pohybuje blízko hranice 27 Kč/EUR. Na počátku září pak centrální banka oznámila, že v červenci provedla na devizovém trhu intervence proti posilující koruně za zhruba 28 miliard korun. Za srpen budou data na počátku října. Podle odhadů hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera centrální banka od poloviny července až po první zářijový týden intervenovala za zhruba 180 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy