Členové MSD se po osmi měsících dočkají svých peněz

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
15. 1. 2014 14:46
Fond pojištění vkladů zahájí výplatu 12 miliard na pobočkách České spořitelny 27. ledna.
Foto: MSD

Praha - Necelých 14 tisíc členů Metropolitního spořitelního družstva (MSD), které je v likvidaci, se dočká svých vkladů na konci ledna. Fond pojištění vkladů oznámil, že výplatu zahájí na pobočkách České spořitelny 27. ledna.

Členové záložny MSD na své peníze čekají od května 2013, kdy Vrchní státní zastupitelství v Praze zablokovalo záložně účty.

Českou spořitelnu fond vybral v minulých dnech v minitendru, kterého se účastnila ještě GE Money Bank. S těmito dvěma bankami má Fond pojištění vkladů uzavřenou rámcovou smlouvu. Členové MSD budou mít na výběr svých peněz čas po dobu tří let, taková je zákonná lhůta.

Fond bude oprávněným osobám vyplácet 100 procent jejich vkladů, maximálně však do limitu 2 744 000 Kč na jednoho vkladatele, což je ekvivalent částky 100 000 eur dle kursu vyhlášeného ČNB ke dni 27. 12. 2013. V tento den ČNB oznámila Fondu pojištění vkladů, že MSD není schopno dostát závazkům vůči oprávněným osobám.

Celková výše výplaty náhrad za záložnu dosahuje částky 12 miliard korun. Po výplatě klientů Union banky v roce 2003 (12,4 miliardy) se tak bude jednat o druhou nejvyšší výplatu v historii existence Fondu pojištění vkladů, který má nyní k dispozici zhruba 30 miliard korun.

Čtěte také: V padlé kampeličce zbylo pět miliard korun ze třinácti ČNB: Největší kampelička nemá peníze, vyplatí je fond Co se dělo v kampeličce: Sto milionů na nákup start-upů

V Metropolitním spořitelním družstvu zbylo pět miliard z celkových třinácti miliard korun. Tři miliardy korun má kampelička na obstavených účtech a v cenných papírech, další dvě miliardy pak v řádně splácených úvěrech. Všechny tyto peníze získá Fond pojištění vkladů.

Záložna přitom poskytla celkem 400 úvěrů za deset miliard korun. Celé tři čtvrtiny těchto pohledávek přitom dlužníci nesplácejí včas nebo je nesplácejí vůbec, řekl Hospodářským novinám insolvenční správce Metropolitního spořitelního družstva Ivo Hala.

 

Právě se děje

Další zprávy