Rozjetá česká ekonomika láká Bulhary, Rumuny i Maďary. Vydělají si i 65 tisíc korun

Adéla Očenášková ČTK Adéla Očenášková, ČTK
19. 1. 2020 14:24
Česká ekonomika se stále více spoléhá na zaměstnance s cizím státním občanstvím. V roce 2018 vzrostl jejich počet na 12,4 procenta a loni v pololetí přesáhl 13 procent. Ve větší míře se tu usazují lidé ze zemí mimo Evropskou unii. Podívejte se na nejaktuálnější data o cizincích v Česku, uveřejněná Českým statistickým úřadem (ČSÚ).
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: iStock

Poptávka firem

Samy české firmy pracovníky ze zahraničí shánějí. Hospodářská komora zpracovala vloni v regulovaných režimech pro zrychlené přijímání kvalifikovaných pracovních sil ze zahraničí přes 3000 žádostí firem o 15 400 zaměstnanců z Ukrajiny a 1375 pracovníků z dalších zemí, jako jsou Bělorusko, Mongolsko, Filipíny, Srbsko, Moldavsko, Indie a Kazachstán. 

Největší poptávka zaměstnavatelů byla po technicky orientovaných pracovnících, kam patří kovodělníci nebo strojírenští dělníci.

Firmy zaměstnávaly také řemeslníky, jako jsou truhláři, tesaři, omítkáři, štukatéři, podlaháři, kamnáři, kameníci nebo malíři. Postrádaly také pekaře, cukráře, kuchaře, řezníky, švadleny, ošetřovatele skotu, přetrvávala i vysoká poptávka po skladnících a řidičích.

 

Právě se děje

Další zprávy