Čínští špehové ukradli nizozemské firmě technologie. Soud jí uznal miliardovou škodu

ČTK ČTK
11. 4. 2019 18:51
Čínští špehové ukradli cenné obchodní tajemství nizozemského výrobce polovodičového vybavení ASML, a způsobili tím firmě škodu v řádu stovek milionů eur. Napsal to ve čtvrtek nizozemský finanční list Financieele Dagblad (FD), podle kterého je případ jednou z největších špionáží v zemi. Firma ASML potvrdila, že je obětí firemní špionáže, dopad této krádeže na své podnikání však nepovažuje za významný.
Foto: Microchips

List uvedl, že na základě jeho vlastního vyšetřování technologii ukradli zaměstnanci ASML z Číny, kteří pracovali na vysoké úrovni v oddělení výzkumu a vývoje, a získala ji čínská vláda. Nicméně firma uvedla, že nenašla nevyvratitelné důkazy o zapojení čínské vlády, napsala agentura Reuters.

ASML podle svého prohlášení odhalila krádež a okamžitě přijala nezbytné kroky. Ukradený materiál však podle firmy nebyl detailně propracovaným projektem, který by umožnil konkurenci kopírovat její hlavní produkt, litografické systémy používané při výrobě polovodičů, a ukradená technologie nebyla nezbytnou pro její podnikání.

List ve zprávě vychází částečně ze zdrojů z firmy a částečně z rozhodnutí kalifornského soudu loni v listopadu v případě mezi americkou dceřinou společností ASML a čínskou XTAL, která o měsíc později zkrachovala. XTAL měl být zapojen do krádeže a jeho mateřská firma má napojení na čínské ministerstvo pro vědu a technologie.

Soudní dokumenty uvádějí, že šest bývalých zaměstnanců ASML, kteří všichni mají čínská jména, porušilo pracovní smlouvu, když sdíleli informace o softwarových procesech ASML s XTAL. Soud přiznal ASML odškodné 223 milionů USD (5,1 miliardy korun).

Pro Peking je růst jeho polovodičového průmyslu prioritou. ASML loni zdvojnásobila prodej do Číny na 1,8 miliardy eur (46,1 miliardy korun) z 919 milionů eur v roce 2017.

ASML poskytuje výrobcům čipů vše, co potřebují, tedy hardware, software a služby, aby mohli masově vyrábět čipy. Mezi jeho zákazníky patří přední výrobci čipů, jako Samsung, Intel a TSMC. Firma má po celém světě 19 tisíc zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy