Čínští miliardáři podporují 12hodinové směny 6 dnů v týdnu, Číňané prý zlenivěli

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 4. 2019 9:37
Čínský miliardář a spoluzakladatel internetové obchodní společnosti Alibaba Jack Ma podpořil pracovní dobu, která by trvala 12 hodin a šest dní v týdnů. Systém přezdívaný 996, podle pracovní doby od devíti ráno do devíti večer a šest dní v týdnu, je v poslední době žhavým tématem v čínských médiích, uvedla na svých internetových stránkách BBC.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Ma uvedl, že bez tohoto systému by čínská ekonomika velmi pravděpodobně ztratila vitalitu a impuls. Příležitost pracovat v systému 996 pak označil za "požehnání".

Jeho postoj podpořil také další technologický podnikatel Richard Liu, šéf internetového obchodu JD.com. Podle něj roky rychlého hospodářského růstu v Číně přispěly ke zvýšení počtu "lenochů". Komentář přichází v době, kdy média spekulují, že JD.com se chystá propouštět.

Čína si v uplynulých více než 25 letech užívala ekonomický růst v průměru deset procent. V posledních letech však tempo zpomalilo na šest procent.

Firma Alibaba byla založena v roce 1999 a stala se jednou z největších internetových firem na světě. Tržní hodnota firmy je nyní zhruba 490 miliard USD (11,1 bilionu Kč). Ma patří mezi nejbohatší lidi světa, jeho majetek se odhaduje na zhruba 40 miliard USD. Loni oznámil, že v blízké budoucnosti odejde z vedení firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy