Čínský vyzyvatel Starbucksu míří do zahraničí. Kavárny otevře na Blízkém východě

ČTK ČTK
22. 7. 2019 20:45
Řetězec Luckin Coffee zamíří poprvé do zahraničí. Plánuje otevřít kavárny na Blízkém východě a v Indii. Firma, která při svém květnovém vstupu na americkou burzu vybrala 561 milionů dolarů (12,8 miliardy Kč), oznámila, že podepsala memorandum o porozumění, jež jí má díky spolupráci s kuvajtskou společností Americana Group umožnit podnikání v širší oblasti Blízkého východu a v indických regionech. Americana Group na Blízkém východě podle agentury Reuters již provozuje 1800 restaurací a 29 potravinářských výroben.
Foto: Reuters

Snaha Luckinu sesadit Starbucks z pozice kavárenské jedničky na trhu druhé největší světové ekonomiky už vedla amerického konkurenta k navázání spolupráce v oblasti dodávek kávy zákazníkům s čínským technologickým gigantem Alibabou, píše Reuters. Luckin nabízí nižší ceny, slevy a investuje do propagace na sociálních sítích.

Společnost Luckin Coffee byla založena teprve v polovině roku 2017. V současnosti provozuje 2370 kaváren v 28 čínských městech a v letošním roce plánuje otevřít dalších 2500 kaváren.

Luckin Coffee sází na stoupající spotřebu kávy v Číně, která se podle jejích údajů v uplynulých pěti letech téměř zdvojnásobila. Loni se podle podniku v zemi vypilo 8,7 miliardy šálků kávy, zatímco v roce 2013 to bylo pouze 4,4 miliardy. Do roku 2023 počítá firma s nárůstem spotřeby na 15,5 miliardy šálků.

 

Právě se děje

Další zprávy