Čínský vlastník Pivovarů Lobkowicz nabízí akcionářům odkup akcií, kus za 208 korun

František Mašek
Aktualizováno 4. 12. 2015 13:15
Nabídka společnosti Lapasan je povinná a odpovídá ceně, za kterou akcie získala. Minoritní akcionáři na ni ale nemusí přistoupit. Pokud by se ovšem Lapasanu podařilo získat díky tomuto odkupu 90 procent akcií Pivovarů Lobkowicz, může ze společnosti ostatní akcionáře vytěsnit. Cena by pak zřejmě odpovídala té, za kterou Lapasan nabídl nynější odkup.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Pivovary Lobkowitz

Praha - Akcie čtvrtého největšího producenta piva na českém trhu společnosti Pivovary Lobkowicz Group je možné do poloviny ledna prodat za 208 korun společnosti Lapasan. Ta totiž musí akcionářům povinně nabídnout odkup akcií poté, kdy 14. září získala 79,4 procenta akcií této pivovarnické společnosti. Nabídka odpovídá ceně, za kterou Lapasan akcie společnosti získal.

Akcie pivovarů Lobkowicz na pražské burze po otevření obchodování v pátek mírně stouply na 203,9 koruny za akcii, po poledni se držely kolem úrovně 204,5 koruny za akcii.

Minoritní akcionáři na nabídku nemusí přistoupit. Pokud by se ale Lapasanu podařilo získat díky tomuto odkupu 90 procent akcií Pivovarů Lobkowicz, může ze společnosti ostatní akcionáře vytěsnit. Cena by pak zřejmě odpovídala té, za kterou Lapasan nabídl nynější odkup.

Třetina nad startovací cenou

Odborníci považují cenu odkupu za atraktivní, jejich názory na to, zda Lapasan jako majoritní vlastník stáhne akcie Pivovarů Lobkowicz z burzy, se ale liší.

"Nabídnutou cenu 208 korun za akcii považujeme za zajímavou. Odpovídá průměrnému ocenění firem v sektoru pivovarnictví. Očekáváme, že většina minoritních akcionářů tuto nabídku vzhledem ke slušnému výnosu 30 procent proti ceně při uvedení titulu na burzu před rokem a půl a nízkému objemu burzovních obchodů využije,“ uvedl analytik České spořitelny Petr Bártek.

Aby byly akcie společnosti vytěsněny z trhu, musel by podle Bártkova kolegy Václava Kmínka Lapasan získat asi polovinu cenných papírů, obchodovaných na burze, což je pravděpodobné.

"Může se ale stát, že hlavní akcionář odloží vytěsnění třeba o několik let. Pak by nemusel přihlížet k ceně 208 korun na akcii, kterou nyní nabídl za odkup akcií. Vycházelo by se hlavně ze znaleckého posudku, schváleného ČNB, a průměru cen za období šesti měsíců před vytěsněním. Vzhledem k očekávaným velmi nízkým obchodům po odkupu se tato cena může výrazně odchylovat od současné,“ dodal Kmínek.

Analytik Josef Němý z Komerční banky považuje růst podílu Lapasanu v Pivovarech Lobkowicz nad 90 procent spíše za nepravděpodobný. Firma by musela odkoupit více než polovinu objemu akcií, volně obchodovaných na burze. Proti současné ceně přitom nabízí jen velmi malou prémii.

Nová šance v Číně

Pivovary Lobkowicz Group jsou podle domácích prodejů čtvrtou největší pivovarnickou skupinou a podle výše celkové produkce pátou. Tvoří je sedm regionálních českých a moravských pivovarů v Protivíně, Uherském Brodě, Jihlavě, Hlinsku v Čechách, Klášteře nad Jizerou, Vysokém Chlumci a v Černé hoře. Skupina v současné době nabízí 70 značek piva.

Podle výsledků za první tři čtvrtletí roku zvedla skupina meziročně výstav piva o tři procenta na 708 tisíc hektolitrů. Tržby se meziročně zvýšily o 1,9 procenta na 941 milionů korun, z toho z prodeje piva o 2,4 procenta na 879,9 milionu korun.

Nový majoritní vlastník přináší firmě velkou šanci výrazněji se prosadit i na čínském trhu. Pivovary Lobkowicz zde zvažují i výstavbu nového pivovaru, což může v následujících letech negativně ovlivnit objem vyplácených dividend.

Společnost má také velké nevyužité výrobní kapacity, které může naplnit v rámci spolupráce s čínskou společností CEFC v regionu střední Evropy. Rozsáhlejší vývoz piva do Číny pokládá Petr Bártek vzhledem k velkým vzdálenostem za problematický. Realističtěji hodnotí možnost, že by firma na tamním trhu rozvíjela síť licencovaných minipivovarů.

Z téměř 80 procent akcií Pivovarů Lobkowicz Group, které Lapasan vlastní, připadá 70 procent na čínskou společnost CEFC Investment (Europe) Company. Dvacet procent drží společnost J&T Private Equity Group, zbývající desetinový podíl výkonný ředitel a předseda představenstva Pivovarů Lobkowicz Zdeněk Radil, který má předkupní právo na další desetiprocentní podíl od CEFC.

 

Právě se děje

Další zprávy