Turbulence na čínské burze opět vystrašily svět. Číňa v pátek vypne "jistič" proti pádu akcií

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 7. 1. 2016 16:46
Čínské akcie se dnes propadly o více než sedm procent, takzvaný "jistič" tak už podruhé v tomto týdnu automaticky přerušil obchodování na burzách v Šanghaji i Šen-čenu na celý zbytek dne. Přední evropské trhy se kvůli tomu propadly nejníže od října. V minusu otevřely i americké indexy. Čínská komise pro cenné papíry a burzy od pátku přestane mechanismus automatického přerušování obchodů při velkých výkyvech uplatňovat.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Peking - Obchodování s čínskými akciemi bylo již podruhé v tomto týdnu přerušeno. Na trzích se přestalo obchodovat zhruba po půl hodině, protože akcie se propadly o více než sedm procent. Burzy v Šanghaji i Šen-čenu zůstaly již dnes zavřené.

Čínská komise pro cenné papíry a burzy od pátku přestane mechanismus automatického přerušování obchodů při velkých výkyvech uplatňovat.

Index CSI300, který zahrnuje největší firmy registrované na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, klesl o 7,2 procenta a obchodování zakončil na 3284,74 bodu. Hlavní index Shanghai Composite se snížil o 7,3 procenta na 3115,89 bodu, napsala agentura Reuters.

Situace na čínských trzích poslala podobně jako v pondělí dolů akcie na dalších předních světových trzích.

V Evropě ztratil index německé akciové burzy DAX více než tři procenta a poprvé od října se dostal pod psychologicky důležitou hranici 10 000 bodů. Na nejnižší úroveň od října se propadl rovněž panevropský index FTSEurofirst 300.

Ztráty na burzách ve Stockholmu, Oslu a Helsinkách během dopoledne překročily čtyři procenta. "Vypadá to dost ošklivě. Investice na akciových trzích teď omezujeme. Je čas udělat krok zpět a přehodnotit situaci," uvedl investiční ředitel společnosti ACIES Asset Management Andreas Clenow.

Akcie v USA odpoledne otevřely obchodování v červených číslech. Širší index S&P 500 otevřel se ztrátou necelého procenta, Dow Jones oslabil o procento a technologický Nasdaq o dvě procenta.

Čína od nového roku zavedla nový mechanismus nazývaný "jistič", kterým reaguje na loňské masivní výkyvy na domácích trzích. Podle nového pravidla, jakmile se index CSI300 vychýlí o pět procent oproti závěrečné hodnotě z předešlého obchodního dne, obchodování s akciemi a opcemi se přeruší na čtvrt hodiny. Výkyv o sedm procent pak způsobí pozastavení obchodů na celý zbytek obchodního dne.

Čína "jistič" vypne

Čínská komise pro cenné papíry a burzy ovšem od pátku přestane tento mechanismus při velkých výkyvech uplatňovat, oznámily dnes burzy v Šanghaji a Šen-čenu.

Analytici poukazují na to, že nový systém situaci na čínském trhu, který snadno podléhá masovým panikám, ještě zhoršuje. Jakmile začnou akcie výrazněji klesat, investoři se o to více snaží prodávat, aby to stihli, než nastoupí přerušení obchodů. "Pětiprocentní práh je pro tak kolísavý trh evidentně příliš nízký," řekl agentuře Reuters Tom Rafferty z asijské pobočky britské výzkumné skupiny The Economist Intelligence Unit.

Dnes mimo jiné končí šestiměsíční zákaz prodeje akcií pro majitele více než pěti procent akcií firmy. Regulátoři již tento týden oznámili, že tento prodej se omezí jen na soukromé transakce s cílem zabránit dalším výkyvům. Burzovní regulátor po ukončení obchodování oznámil, že velcí akcionáři nebudou moci tři měsíce od 9. ledna prodávat více než jedno procento akcií společnosti.

Investoři jsou podle BBC také nervózní, neboť centrální banka se rozhodla oslabit domácí jüan. To naznačuje, že Peking chce zvýšit vývoz, protože čínská ekonomika zřejmě zpomaluje více, než se čekalo.

 

Právě se děje

Další zprávy