Čínská rozvojová banka se údajně snaží odvrátit žaloby na CEFC

ČTK ČTK
3. 4. 2018 20:51
Banka se při setkání s věřiteli a držiteli dluhopisů CEFC snažila účastníky přesvědčit, aby se zdrželi podávání jakýchkoli žalob. Požádala je rovněž, aby nestahovali úvěry poskytnuté CEFC, a pomohli tak firmě pokračovat v běžném provozu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Hongkong - Čínská rozvojová banka (CDB) jednala s věřiteli a držiteli dluhopisů o narůstajícím dluhu konglomerátu CEFC China Energy a snažila se je přesvědčit, aby na tento podnik nepodávali žaloby a nestahovali své úvěry. Jedna z divizí CEFC již nicméně čelí žalobám ze strany státem podporované China Everbright Bank, informovala agentura Reuters s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

CEFC se potýká s finančními problémy poté, co začátkem března vyšlo najevo, že předseda představenstva Jie Ťien-ming, který je mimo jiné členem poradního týmu prezidenta Miloše Zemana, je vyšetřován kvůli podezření z hospodářské kriminality. Konglomerát CEFC si jako hlavní sídlo svých evropských aktivit vybral Českou republiku.

Everbright Bank podle zdrojů podala u šanghajského soudu několik žalob na divizi CEFC (Shanghai) International Group. Banka se tak snaží omezit svou finanční angažovanost v aktivitách CEFC.

CDB se při setkání s věřiteli a držiteli dluhopisů CEFC snažila účastníky přesvědčit, aby se zdrželi podávání jakýchkoli žalob. Požádala je rovněž, aby nestahovali úvěry poskytnuté CEFC, a pomohli tak firmě pokračovat v běžném provozu. "CEFC má dluhopisy splatné 21. května. Všichni čekáme, co se stane," uvedl podle agentury Reuters jeden z účastníků setkání.

Čínský státní deník Beijing News informoval, že divize CEFC Shanghai International pozastavila plán vydání nových dluhopisů v hodnotě pěti miliard jüanů (16,4 miliardy Kč), který se pro konglomerát mohl stát jedním z posledních zdrojů hotovosti.

Podle úterní zprávy makléřské společnosti China Securities pro šanghajskou burzu navíc soud v provincii Che-nan zmrazil finanční prostředky v objemu 1,3 miliardy jüanů (4,3 miliardy Kč) náležící firmě Shanghai CEFC Financial Holdings, tedy další divizi konglomerátu CEFC, píše list South China Morning Post na svých internetových stránkách.

CDB jako dosud hlavní finanční zdroj CEFC má mít významnou roli při financování nákupu podílu 14,6 procenta v ruské ropné společnosti Rosněfť za 9,1 miliardy dolarů (188 miliard Kč).

Přestože byl obchod kvůli vyšetřování pozastaven, čínská společnost stále doufá, že se jí podaří odkoupit podíly od švýcarské těžební společnost Glencore a katarského státního investičního fondu Qatar Investment Authority (QIA). Uvedl to server ruského listu Vedomosti. CEFC měla zmíněným subjektům do konce března zaplatit 20 procent celkové sumy, to však nesplnila. Podle zdrojů listu bylo o pokračování dohody rozhodnuto v Číně na nejvyšší úrovni a zájem na dokončení obchodu vyjádřily všechny zúčastněné strany. Glencore a QIA jsou ochotny termín pro úhradu splátky prodloužit o deset dní, nicméně podle jednoho ze zdrojů jsou připraveny čekat i déle.

V České republice konglomerát CEFC spravuje aktiva v hodnotě přes 1,5 miliardy eur (38 miliard Kč) a zaměstnává více než 4000 lidí. Vlastní významné podíly v podnicích, mezi nimiž jsou například strojírny ŽĎAS, Pivovary Lobkowicz či fotbalový klub SK Slavia Praha. Minulý měsíc CEFC stáhla žádost o navýšení podílu ve skupině J&T Finance Group, kterou podala k ČNB.

 

Právě se děje

Další zprávy