Čínská konkurence Boeingu i Airbusu má poprvé letět ještě letos

ČTK ČTK
7. 9. 2016 10:30
Letoun C919, který Čínané představili loni, nyní prochází přísnými testy. Má být prvním velkým civilním letounem vyvinutým v Číně v souladu s mezinárodními standardy.
Čínský letoun C919
Čínský letoun C919 | Foto: Reuters

Peking – Nový čínský dopravní letoun C919 by mohl v letošním roce uskutečnit svůj první let. Uvedl to dnes státní výrobce letadel Commercial Aircraft Corp of China (COMAC). C919 je podle firmy prvním velkým civilním letounem vyvinutým v Číně v souladu s mezinárodními standardy.

Čína by se ráda stala globálním dodavatelem letadel a doufá, že C919 bude konkurovat letounům 737 americké společnosti Boeing a strojům A320 evropské firmy Airbus. Peking rovněž plánuje výrobu větších letadel ve společném podniku s Ruskem, napsala agentura Reuters.

Letoun C919 nyní podle firmy COMAC prochází přísnými testy. "Tvrdě pracujeme na uskutečnění prvního letu v závěru letošního roku," uvedl na tiskové konferenci v Pekingu zástupce marketingového šéfa podniku Lu Čeng.

V červnu absolvoval svůj první komerční let čínský regionální letoun ARJ-21, který má konkurovat modelům firem Embraer a Bombardier. Letadlo ARJ-21, určené pro přepravu zhruba 90 cestujících, získalo od čínského úřadu pro civilní letectví osvědčení o způsobilosti k létání na konci loňského roku. To je o deset let později, než Čína původně plánovala.

S průtahy se potýká rovněž projekt C919. Čínské úsilí o rozvoj výroby letadel brzdí nezkušenost, nedostatek místních leteckých designérů a inženýrů i nedostatek domácích firem disponujících potřebnými technologiemi, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy