Čínská ekonomika loni rostla nejméně za 25 let. Nový vývoj je ale zdravější

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 19. 1. 2016 9:04
Hrubý domácí produkt se v roce 2015 meziročně zvýšil o 6,9 procenta. Čínští statistici na tiskové konferenci uvedli, že loňské růstové tempo, které je podle západních standardů stále záviděníhodné, bylo "vydřené".
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Peking - Čínská ekonomika v uplynulém roce vzrostla nejpomaleji za 25 let. Hrubý domácí produkt (HDP) se meziročně zvýšil o 6,9 procenta. Druhá největší světová ekonomika zpomalila růst i v posledním loňském čtvrtletí, kdy se HDP zvýšil v meziročním srovnání o 6,8 procenta, nejméně od prvního čtvrtletí 2009, kdy vrcholila světová finanční krize.

Dnešní údaje čínského statistického úřadu podle agentury Reuters vyvíjejí další tlak na čínskou vládu, která se po nedávném propadu akciových trhů snaží obnovit důvěru investorů. Čínské akcie ale na dnešní sadu dat reagovaly růstem.

"Nový čínský růst je nyní zdravější, pevnější a udržitelnější než ten „vybetonovaný“ z počátku století. V druhé největší ekonomice světa nyní hraje mnohem větší roli domácí spotřeba a služby a to je krok správným směrem,“ myslí si Petr Vlasák, hlavní analytik společnosti TGI Invest.

Čínská ekonomika byla v uplynulých letech hlavním motorem světového růstu, nyní ale již nějakou dobu zpomaluje. Komunistická vláda v Pekingu se snaží přeměnit ekonomiku z centrálně plánovaného hospodářství na tržněji orientovaný model. Stojí však před problémy v podobě slabého vývozu, zpomalujících investic, nadměrné produkce továren, slabého realitního trhu a vysoké úrovně zadlužení.

Čínští statistici na tiskové konferenci uvedli, že loňské růstové tempo, které je podle západních standardů stále záviděníhodné, bylo "vydřené".

Čínská ekonomika v loňském čtvrtém kvartálu zpomalila růst také ve srovnání s uplynulým čtvrtletím. V období od října do prosince se zvýšila o 1,6 procenta po růstu o 1,8 procenta v předešlém kvartálu; analytici oslovení agenturou Reuters odhadovali tento růst na 1,7 procenta.

Další dnešní data ukázala, že čínská ekonomika ztrácela na síle také v prosinci. Průmyslová výroba zpomalila meziroční růst na nečekaně slabých 5,9 procenta. Maloobchodní tržby, které byly loni jedním z mála světlých bodů, se sice zvýšily o 11,1 procenta, oproti listopadu ale rostly pomaleji a méně, než se čekalo. Prodej a ceny domů však pokračovaly v růstu, jakkoli plné zotavení trhu s nemovitostmi se v dohledné době zřejmě očekávat nedá.

Ošklivá překvapení ale podle pozorovatelů dnešní data nepřinesla a nálada na čínských trzích se odpoledne výrazně zlepšila. Čínské akcie se vydaly prudce vzhůru a jejich hlavní indexy Shanghai Composite Index a CSI300 přidávaly v druhé polovině obchodování každý více než dvě procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy