Čínská CEFC zvýšila podíl v aerolinkách Travel Service na skoro polovinu

ČTK ČTK
31. 3. 2016 11:58
Zvýšení podílu na téměř polovinu předpokládala dohoda o strategickém partnerství mezi CEFC a firmou Travel Service, kterou zástupci společností podepsali loni v září v Šanghaji. Většinovými vlastníky společnosti zůstanou čeští akcionáři. Základní jmění Travel Service se podle dohody zvýší o miliardu korun, nyní činí 250 milionů Kč.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Travel Service

Praha - Čínský investor CEFC zvýšil podíl v letecké společnosti Travel Service na 49,92 procenta, od konce loňského září měl ve firmě desetinu. Oznámila to dnes mluvčí aerolinek Vladimíra Dufková. Spolumajitel firmy Jiří Šimáně vidí vstup CEFC i jako příležitost vstoupit na čínský trh. Travel Service má víc než třetinový podíl v ČSA.

Zvýšení podílu na téměř polovinu předpokládala dohoda o strategickém partnerství mezi CEFC a firmou Travel Service, kterou zástupci společností podepsali loni v září v Šanghaji. Většinovými vlastníky společnosti zůstanou čeští akcionáři, uvedla Dufková. Základní jmění Travel Service se podle dohody zvýší o miliardu korun, nyní činí 250 milionů Kč.

Zvýšení základního kapitálu umožní firmě rozvoj flotily s potenciálem vybudování velmi silného leteckého přepravce ve střední a východní Evropě, uvedl Šimáně, který je i předsedou představenstva.

V letošní letní sezoně bude firma provozovat 47 letadel a má podepsané objednávky na 25 nových letounů Boeing 737-8 Max. "Vstup CEFC do Travel Service vnímáme nejen jako strategickou kapitálovou investici, ale i jako příležitost vstoupit na čínský trh," dodal Šimáně.

Serveru E15 Šimáně řekl, že transakce byla vypořádána ve středu odpoledne, kdy končila třídenní návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. E15 píše, že Travel Service si od vstupu silného investora slibuje rozvoj především sítě pravidelných linek pod značkou Smart Wings, které by se měly doplňovat s trasami ČSA. Podle Šimáněho bude možné s čínským kapitálem v zádech při expanzi více riskovat, uvedl server.

Travel Service na trhu působí od roku 1997. Je lídrem v charterové dopravě v ČR, na Slovensku a v Maďarsku, významný podíl trhu má v Polsku. Firma patří do skupiny Unimex Group, kterou spolu se Šimáněm vlastní Jaromír Šmejkal. Počet přepravených cestujících Travel Service loni meziročně vzrostl o pět procent na 5,7 milionu pasažérů.

Čínská soukromá společnost CEFC China Energy Company Limited (CEFC) v uplynulých měsících získala například 60 procent ve fotbalové Slavii, majoritu ve výrobci nápojů Lobkowicz Group, investovala i v mediálních skupinách Médea Group a Empresa Media či do realit. Podle smlouvy podepsané ve středu má CEFC také získat 50procentní podíl ve finanční skupině J&T Finance Group, kupuje i 90procentní podíl v internetovém prodejci zájezdů Invia.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy