Čínská CEFC dokončila převzetí žďárského podniku Žďas

ČTK ČTK
10. 8. 2016 16:52
Strojírenský a metalurgický podnik Žďas převzali Číňané od slovenské společnosti Železiarne Podbrezová. Chtějí udržet zaměstnanost a dále firmu rozvíjet.
Foto: Matej Slávik

Žďár nad Sázavou / Praha - Čínská společnost CEFC dnes dokončila převzetí strojírenského a metalurgického podniku Žďas ve Žďáru nad Sázavou s 2500 zaměstnanci. Zároveň získala dceřinou firmu žďárského podniku TS Plzeň a majoritní podíl ve firmě Žďas SGS se sídlem v Německu.

Stoprocentní podíl Žďasu držely od roku 2002 slovenské Železiarne Podbrezová.

"Máme velký zájem udržet stávající rozsah výroby a zaměstnanosti a dále rozvíjet potenciál, jaký strojírenská produkce společnosti Žďas a její dceřiné firmy TS Plzeň má," uvedla výkonná viceprezidentka CEFC Group (Europe) Company Marcela Hrdá. Ve Žďasu a její dceřiné firmě se stane předsedkyní představenstva. Předsedou dozorčí rady bude v obou podnicích nově Jiang Bingsi, výkonný ředitel CEFC Group.

Akvizice Žďasu byla podle Bednáře potvrzena 30. března v Praze, následně byly vypořádány všechny právní záležitosti a transakci schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Převzetí Žďasu spadá do investiční strategie CEFC v Evropě, v níž je jednou ze stěžejních oblastí průmysl. V tiskové zprávě to uvedl ředitel komunikace CEFC Group (Europe) Company Pavel Bednář.

Žďas bude spadat pod divizi průmyslu evropského holdingu CEFC. Nový strategický investor uvedl, že chce posílit postavení Žďasu na evropských i světových trzích a zvýšit podíl jeho exportu. Spojení s CEFC by mělo žďárskému podniku usnadnit hledání příležitostí na čínském a jiných asijských trzích.

Žďas, a. s., patří k významným českým výrobcům v těžkém strojírenství. Loni se jeho obrat přiblížil ke třem miliardám korun. Vyrábí tvářecí stroje, kovací a hydraulické lisy, zařízení na zpracování kovošrotu a válcovaných výrobků i nástroje především pro automobilový průmysl.

Společnost CEFC China Energy Company Limited je podle tiskové zprávy šestou největší privátní firmou v Číně. Působí především v oblastech financí, energetiky a průmyslu. Zastoupení má v řadě zemí, kupříkladu v USA, Velké Británii, Kanadě, Mexiku a Rusku. Českou republiku si CEFC vybrala jako hlavní sídlo evropských aktivit.

 

Právě se děje

Další zprávy