Čínská Alibaba vstupuje na burzu. Vznikla v garsonce

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
19. 9. 2014 18:30
Prodej akcií Alibaby se zařadil mezi tři největší primární emise na světě a nakonec může být i největší v historii.
alibaba
alibaba | Foto: DVTV

New York – Akcie největšího čínského internetového prodejce Alibaba Group Holding vstoupily dnes na newyorskou burzu NYSE za mimořádného zájmu investorů a začaly prudkým vzestupem. Obchodování zahájily 36 procent nad emisní cenou 68 dolarů a dál rostly.

Firma uvedla své akcie na burzu poté, co jejich primární emisí získala 21,8 miliardy dolarů (zhruba 467 miliard korun), tedy rekord amerického trhu.

Prodej akcií Alibaby se zařadil mezi tři největší primární emise na světě a nakonec bude podle všeho i největší v historii. Šéf NYSE Scott Cutler televizi CNBC sdělil, že upisovatelé uplatnili opční právo na dodatečných 48 milionů akcií, takže velikost emise se vyhoupne na zhruba 25 miliard dolarů.

Největší světovou primární emisí vůbec byl dosud prodej akcií čínské finanční společnosti Agricultural Bank of China z roku 2010 v hodnotě 22,1 miliardy dolarů, druhou byla další čínská banka ICBC s emisí za asi 22 miliard dolarů.

Na parketu panuje oslavná nálada

"Je to největší primární nabídka, jakou kdy svět zažil, takže na parketu panuje oslavná nálada," řekl agentuře Reuters Benedict Willis, který řídí na parketu NYSE operace makléřské firmy Sunrise Securities.

Alibaba dala newyorské burze přednost před Hongkongem i americkým trhem Nasdaq, kde se obvykle obchodují technologické tituly. Nasdaq si pošramotil pověst při předloňské primární emisi Facebooku, kterou poznamenaly technické problémy. Hongkongu se firma vyhnula kvůli tamním přísným pravidlům pro rovný přístup k akcionářům.

Čínský miliardář, majitel internetové obchodní firmy Alibaba.
Čínský miliardář, majitel internetové obchodní firmy Alibaba. | Foto: www.weforum.org

Jack Ma, který Alibabu založil před 15 lety ve své garsonce, a nyní je s majetkem odhadovaným na 22 miliard dolarů nejbohatším Číňanem, uvedl, že firma hodlá výtěžek z prodeje akcií využít k expanzi ve Spojených státech a Evropě. V Číně se již Alibaba na celkových tržbách z internetového prodeje podílí 80 procenty.

Alibaba z pohádky

Jméno portálu si jeho zakladatel zvolil podle známé pohádkové postavy Alibaba, prý je známá a dobře vyslovitelná po celém světě. Skupina Alibaba se zaměřuje na elektronický obchod, takzvaný e-commerce. Hlavním platformami jsou jako první založená Alibaba.com, dále Taobao a Tmall, má vlastní platební systém Alipay.

Aukční a obchodní portál Taobao, který v podstatě kombinuje funkce portálů Amazon a eBay, nabízí více než miliardu produktů a patří mezi 20 nejnavštěvovanějších stránek světa. Přes Tmall nabízejí své výrobky čínské podniky zákazníkům nejen v Číně. Portál Alibaba.com se specializuje na takzvané B2B (business-to-business) transakce, ve kterých si zboží vyměňují podniky a další subjekty, které nakupují ve velkém.

V červnu také Alibaba zahájila provoz svého prvního prodejního webu ve Spojených státech s názvem 11Main.com.

Tržní hodnota Amazonu

Tržní hodnota Alibaby se emisní cenou dostává na zhruba 167,6 miliard dolarů – asi 3,6 bilionu korun. To je pod hodnotou společnosti Facebook, která se v současné době pohybuje mírně nad 200 miliardami dolarů, ale zhruba na úrovni hodnoty dosud největšího světového internetového prodejce Amazon.

Čistý zisk Alibaby za první tři měsíce letošního roku vzrostl o téměř třetinu na 5,5 miliardy jüanů , což je v přepočtu asi 17,8 miliardy korun. Tržby se zvýšily o 38 procent na 12 miliard jüanů  - téměř 39 miliard korun, tempo jejich růstu však zpomalilo z 62 procent v předchozím čtvrtletí.

Celková hodnota zboží, které se prodalo na platformách Alibaby, byla loni vyšší než hodnota zboží prodaného dvěma velkými internetovými prodejci Amazon a eBay dohromady.

Většinu Alibaby vlastní čtyři akcionáři, japonská společnost SoftBank, americká Yahoo, která má v Alibabě nyní podíl zhruba 23 procent, bývalý generální ředitel a spoluzakladatel Alibaby Jack Ma a další spoluzakladatel Joseph Tsai. Firma původně zaměstnávala 18 lidí, nyní jich v ní pracuje asi 22 tisíc.

 

Právě se děje

Další zprávy