Číňané nám kradou nápady, tvrdí Spojené státy. U WTO podávají stížnost

ČTK ČTK
23. 3. 2018 13:05
USA podaly u WTO stížnost na Čínu kvůli duševnímu vlastnictví.
Donald Trump. Ilustrační foto.
Donald Trump. Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Ženeva - Spojené státy podaly dnes u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost na Čínu kvůli podezření z krádeže amerického duševního vlastnictví.

Stížnost přichází den poté, co americký prezident Donald Trump podepsal dekret, který by mohl vést k uvalení cel na dovoz čínského zboží v hodnotě až 60 miliard dolarů (1,2 bilionu korun) rovněž kvůli údajným čínským krádežím amerického duševního vlastnictví.

Podle prohlášení USA Čína zřejmě porušuje pravidla WTO, když popírá zahraničním držitelům patentových práv, včetně amerických společností, základní patentová práva, protože nebrání čínským podnikům, aby využívaly patentovou technologii i po ukončení licenční smlouvy na jeho používání.

Porušením pravidel by podle USA mohlo být i to, že ukládá povinné nepříznivé smluvní podmínky, které jsou diskriminační a méně příznivé pro dovezené zahraniční technologie.

Memorandum podepsané ve čtvrtek Trumpem počítá se zavedením cel, ale až po uplynutí 30denního konzultačního období, které začne po zveřejnění seznamu zboží, na které se cla budou vztahovat. Tento seznam ještě není vypracován. Stížnost u WTO se tak očekávala, protože zavedení těchto cel vyžaduje podle amerických zákonů současně i podání protestu u WTO.

Čína odmítá obvinění Trumpa a uvedla, že je připravena na odvetná opatření vůči dovozu z USA.

Americká cla vůči Číně kvůli její politice v oblasti duševního vlastnictví přicházejí po dalších dvou obchodních akcích Trumpa, globálních clech na solární panely a na ocel a hliník.

Čínské ministerstvo obchodu dnes uvedlo, že kvůli clům na ocel a hliník plánuje zavést odvetná cla na dovoz amerického zboží v hodnotě tří miliard USD. Na seznamu zboží, kterého by se cla mohla týkat, je 128 produktů, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy