Číňané na podporu Rusů vykupují jejich čokoládu. Obchod vyzdvihuje přátelství zemí

ČTK ČTK
3. 3. 2022 15:29
Ruský internetový obchod na čínské platformě pro elektronické obchodování JD.com poděkoval zákazníkům z Číny za podporu, protože vykoupili většinu nabízeného zboží, včetně čokolády a změkčovačů tkanin. Obchod zvaný Ruský státní pavilon napsal, že čínští zákazníci svým zájmem o zboží prokázali Rusku přátelství "v těžkých časech". Informovala o tom agentura Reuters.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Blahoslav Baťa

Obchod ukazuje, že zákazníci řadu zboží vyprodali, od cukrovinek firmy KDV až po čokoládové oplatky. Nabízí také předprodej petrohradské vodky, za 528 jüanů (1900 korun) za šest lahví.

"Drazí čínští přátelé, děkujeme vám za podporu Ruska a Ruského státního pavilonu v těžkých časech," uvedl v krátkém videu na stránkách obchodu muž, který se představil jako zástupce neziskové organizace Business Russia Sergej Bacev. "Vidíme přátelství starých čínských přátel v této složité a neustále se měnící situaci."

Místní média uvedla, že video bylo zveřejněno ve středu a obchod zaznamenal náhlý nárůst počtu sledujících z necelých 100 tisíc ve středu ráno na více než jeden milion ve čtvrtek odpoledne místního času.

Čína odmítla odsoudit ruský útok na Ukrajinu nebo jej označit za invazi a opakovaně vyzvala k řešení prostřednictvím jednání. Čínští uživatelé sociálních médií se převážně přiklánějí k pozici Ruska a mnozí obviňují NATO za jeho expanzní politiku.

Na další oblíbené čínské obchodní platformě Taobao někteří kupující ruské čokolády zanechali komentáře, že svůj nákup uskutečnili na podporu Ruska. "Doufám, že lidé budou kupovat více ruských výrobků, podpora Ruska je stejná jako podpora nás samých," uvádí se v jednom z nich.

Objevují se však i projevy podpory ukrajinského zboží. Jeden z kupujících čokolády vyrobené ukrajinskou firmou Roshen zanechal komentář vyzývající k podpoře Ukrajiny. "Ukrajinci zvítězí!" napsal. Zakladatelem firmy Roshen je bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko.

IKEA pozastavuje své aktivity v Rusku a Bělorusku. Tamní prodejny zaplavily v panice davy lidí:

IKEA pozastavuje své aktivity v Rusku a Bělorusku. Tamní prodejny zaplavily v panice davy lidí. | Video: Twitter / Nexta
 

Právě se děje

Další zprávy